Vredesduif met olijftak in snavel.

Protestactie Stop de Oorlog

17-10-2019 Op initiatief van de Aramese Beweging voor Mensenrechten en met medewerking van de Samenwerkende Democratische Organisaties (van mensen afkomstig uit Turkije, Enschede voor Vrede en enkele individuele SyriŽrs zal a.s. zaterdag 19 oktober van 12 tot 13 uur op het Ei van Ko in Enschede een protestactie tegen de dan tien dagen eerder begonnen Turkse inval in Noordoost SyriŽ plaatsvinden.

 

Na acht-en-een-half jaar oorlog in SyriŽ en zeker vier jaar terreur door ISIS hadden velen in Noordoost SyriŽ de hoop dat er een einde aan het geweld zou komen en er weer aan een toekomst gewerkt kon worden. Een hoop die op 9 oktober door Turkse inval in deze regio bruut de bodem in werd geslagen.
Weer wordt het leven van velen ontwricht door dood en verderf en slaan mensen massaal op de vlucht. ISIS-strijders komen vrij met sterk gegroeide haatgevoelens en hergroeperen zich om de Turkse inval te onder¨steunen.
Maar ook het Westen en Nederland gaan niet vrijuit. In de eerste plaats de Amerikaanse president Trump die willens en wetens de weg vrij maakte voor deze Turkse inval. Maar ook de Europese landen die dit al eerder aangekondigde vertrek op hun beloop lieten; die door gingen met de bewapening en militaire samenwerking met Turkije ondanks alle berichten dat Turkije een andere opvatting had over wie vriend en vijand was in Noordoost-SyriŽ; en die weinig haast maakten met het vinden van een oplossing voor de gevangengenomen ISIS-strijders die dus in de regio bleven zitten.

www.enschedevoorvrede.nl