Vredesduif met olijftak in snavel.

Steun vreedzaam Syrië

27-3-2012 Moe van het machteloos toekijken? Dan kun je nu wat doen. Door je handtekening te zetten of door geld te doneren en een burgercomité te adopteren.
Op www.adoptarevolution.nl kun je zien hoe.

 

Al een jaar lang komen burgers in Syrië in opstand tegen het regime van al-Assad. Over het hele land verspreid volharden honderden vreedzame burgercomités in hun verzet. Ondanks bruut geweld blijven zij geloven in de kracht van geweldloos protest. De financiële middelen van deze comités zijn uitgeput. Via de campagne Adopt a Revolution van IKV Pax Christi kun je het comité van jouw keuze steunen.

 

Een ondergrondse activist heeft ongeveer 100 euro per maand nodig voor levensonderhoud. Anoniem internet kost ongeveer 50 euro. Verder is er geld nodig voor borden, spandoeken, flyers en communicatiemiddelen.

 

"Activisten hebben simkaarten nodig", dat zegt Jan Gruiters van vredesorganisatie IKV Pax Christi. Volgens Gruiters is de Syrische revolutie in de kern geweldloos. "De demonstraties waarvan we dagelijks filmpjes zien op YouTube worden georganiseerd door jonge mensen die zelf continue van schuilplaats moeten veranderen. Hun leven is afhankelijk van goede onderlinge communicatie en contacten met de buitenwereld."

 

In heel Syrië zijn inmiddels ruim driehonderd lokale comités actief. De comités vormen een kleurrijke mix en zijn regionaal zeer verschillend. Alle sociale lagen, religieuze gemeenschappen en etniciteiten, mannen en vrouwen zijn vertegenwoordigd. Hun werk vormt een fundamentele bijdrage aan de opbouw van een open samenleving na Assad. Het is belangrijk dat we hen laten weten dat er miljoenen burgers zijn die hun geweldloze opstand steunen.

 

IKV Pax Christi onderkent dat het een risico neemt met het op deze manier financieren van lokale comités, maar de jarenlange ervaring van de vredesorganisatie in Syrië hebben goede contacten opgeleverd. "Het is een kwestie van vertrouwen, maar dat is wel gebaseerd op kennis. Wij kennen deze mensen. Zij zijn ervan overtuigd dat zij met geweld niets kunnen uitrichten tegen het regime. Je kunt ze beter en simkaart geven dan en kalashnikov."

 

De keuze van de comités is zorgvuldig geweest en op de website www.adoptarevolution.nl zal per maand te zien zijn wat een comité gekocht en gedaan heeft. Een extra zekerheid is ingebouwd doordat de Duitse organisatie Adopt a Revolution, waarmee IKV Pax Christi samenwerkt, ook al een zorgvuldige screening heeft gedaan.

27-3-2012