Vredesduif met olijftak in snavel.

Patriarch roept op tot vrede

14-8-2012 In een verhelderende boodschap roept de Patriarch van de Melkitische Grieks Katholieke Kerk in SyriŽ de mensen in Europa op om aan echte vrede te werken in SyriŽ. Hij benadrukt de onafhankelijke positie van zijn kerk, maar ook de risico's die Christenen lopen in de huidige situatie.

 

Enkele gedeelten uit zijn boodschap:

* De grootste bedreiging voor SyriŽ is op dit moment anarchie, gebrek aan veiligheid en een massaal gebruik van wapens aan alle kanten. Geweld is, helaas, de taal die alles overstemt. En geweld leidt tot geweld. In SyriŽ worden alle burgers aan alle kanten met dit gevaar geconfronteerd, ongeacht hun ras, geloof of politieke overtuiging.

* Het conflict gaat niet tussen de Islam en het Christendom. Christenen worden niet bedreigd omdat zij Christenen zijn, maar zij behoren wel tot de diepst getroffenen van de chaos en het gebrek aan veiligheid.

* Het grootste gevaar komt van de buitenlandse inmenging, van Arabische of westelijke kant. Deze inmenging vertaalt zich in wapens, geld en eenzijdige, geprogrammeerde en opruiende berichtgeving.

* Men moet weten dat de Staat en zijn regering aan de Kerkleiders nooit aanwijzingen hebben gegeven en hen evenmin hebben gevraagd een bepaalde positie in te nemen. De vrijheid van de Kerkleiders is overal gegarandeerd en dat is tot op de dag van vandaag het geval, of het nu gaat om hun gedrag of hun persoonlijke of publieke verklaringen.

* Daarentegen zijn wij van mening dat de houding van bepaalde politici, stellingnamen van sommige organisaties en campagnes in de pers, de Christenen in SyriŽ schade berokkenen en hen aan gevaar blootstellen. Deze houding overlaadt de Christenen met beschuldigingen, zaait twijfel in hun hart en wakkert angst en isolement aan. Daarmee dragen zij ook bij aan de uitocht zowel binnen als buiten het land.

* We stellen daarom veel hoop in de initiatieven van de burgermaatschappij om de samenwerking en eendracht tussen de SyriŽrs die door het conflict vernietigd dreigen te worden, weer een nieuwe kans te geven. We bidden voor het succes van de Mussalaha-beweging (verzoeningsbeweging) waarin afgevaardigden van alle Kerken samen met leden van andere gezindten actief zijn. Zij biedt een basis voor een effectieve oplossing van de tragische gebeurtenissen.

* Natuurlijk blijven wij steeds weer oproepen het geweld te beŽindigen en een einde te maken aan de dodelijke cyclus van verwoesting en geweld, vooral ten aanzien van de berooide burgers die weerloze slachtoffers zijn, ongeacht of zij Christen of Moslim zijn.

De volledige boodschap van de Patriach.

Bron: Kerk in Nood, 9-8-2012