Vredesduif met olijftak in snavel.

Indonesische kunst

8-2-2009 Op 8 februari werd in de galerie Heden in Den Haag een ludieke tentoonstelling geopend van Wimo Ambaya Balang, waarin de aandacht werd gevestigd op de gewelddadige inval van het Nederlandse leger in IndonesiŽ in het begin van 1949.

 

Onder de titel "De Hollanders zijn nog ver" werden foto's tentoongesteld van groepen IndonesiŽrs, die zich klaar maakten voor een nieuwe Hollandse aanval. De foto's laten sportlieden zien in bodybuilding of tijdens een working out, dames in chador, groepen in schoolkostuums en marsmannetjes, allemaal gewapend met standaard plastic watermitrailleurs. In een begeleidend boekje, "Landing soon #7" worden ook scŤnes achter de schermen vertoond en wordt in het Engels en het Bahasa Indonesia een toelichting gegeven.

De Indonesische titel "Belanda sudah dekat" (De Hollanders zijn nog ver) verwijst naar de berichtgeving in de pas uitgeroepen Republiek over de operaties van het toenmalige KNIL en heeft met het woord Sudah de nevenbetekenis van "gaat u maar rustig slapen". Op deze manier wordt herdacht hoe de regering van de Republiek in Djocja werd gevangen genomen door Nederlandse troepen, totdat deze werden teruggefloten door de Verenigde Naties.

De tentoonstelling is tot 15 maart te zien in Galerie Heden, Denneweg 14a 2514 CG Den Haag, open woensdag tot zaterdag 12-17 uur en zondag 1 maart 12-17 uur. Daarna kan het boekje worden besteld bij:de galerie MES56 in Jakarta, via email mes56.worldpress.com. Meer inlichtingen www.heden.nl, email info@heden.nl.+

8-2-2009