Vredesduif met olijftak in snavel.

Tentoonstelling

14-5-2015 Van 30 mei t/m 30 augustus 2015 is er in de Keyserin (aanbouw bij de Keyserkerk) een tentoonstelling te zien over de laatste jaren van WO II in Duitsland en de eerste jaren van het nieuwe begin. Aanleiding vormt het einde van oorlog en geweld door het Nationaal Socialisme van 70 jaar geleden.

 

De expositie brengt de ellende van de oorlog in herinnering, de ineenstorting van het leger, de verdrijving, het zoeken van overlevenden naar hun familie. Ook de eerste twijfel aan de eindzege, de moed om dienst te weigeren en weerstand te bieden, worden met foto's en teksten nabij gebracht.

 

In de tentoonstelling komen de filosofe Hannah Arendt, de joodse Montessori-pedagoge Clara Grunwald, de verzetsstrijder Georg Elser, de deserteur van de Wehrmacht Heinrich Böll, verder ook andere getuigen van die tijd aan het woord. De expositie wil ons waarschuwen dat het leed van de oorlog niet vergeten mag worden. Zij wil laten zien dat weigering en verzet mogelijk zijn. Zij zet er toe aan niet weg te kijken - ook vandaag niet, waar in Irak, Syrië en andere landen soldaten en burgers sterven.

 

Brochure met uit het Duits vertaalde teksten is beschikbaar. De lemmata zijn genummerd, zodat ze makkelijk in de brochure terug zijn te vinden.

Deze vredesexpositie wordt uitgebracht door het Museum voor Vrede en Geweldloosheid, (www.vredesmuseum.nl) dat nauwe banden met de Friedensbibliothek/Antikriegsmuseum in Berlijn-Brandenburg onderhoudt en voorts met het International Network of Museums for Peace (www.inmp.net)

 

Plaats: Keyserin, Middenweg 146, Middenbeemster

Open: tijdens de activiteiten en diensten, verder zondag van 13 -17.00 uur

Info: tel. 0299 - 68 14 03 (Marie Schroevers) www.beemsterkerk.nl

14-5-2015