Vredesduif met olijftak in snavel.

Actie bij TU-Delft

19-4-2013 Op de internationale dag voor de Palestijnse gevangenen, 17 april 2013, kwamen actievoerders bijeen op de campus van de TU Delft om aandacht te vragen voor het beveiligingsconcern G4S. G4S beveiligt het universiteitsterrein, terwijl het in door Israël bezet Palestijns gebied verantwoordelijk is voor de beveiliging van gevangenissen, checkpoints, nederzettingen en de Apartheidsmuur.

 

Tegen G4S loopt dan ook een wereldwijde boycotcampagne vanwege haar medeplichtigheid aan de bezettings- en apartheidspolitiek van Israel. Gezien de betrokkenheid van G4S bij Israels illegale activiteiten ten aanzien van Palestijnen past het de TU Delft niet met dit bedrijf samen te werken.  Extra wrang: in door G4S 'beveiligde' Israelische gevangenissen zitten en zaten een groot aantal Palestijnse studenten en universiteitsmedewerkers opgesloten.

 

Tijdens de actie is uitgebreid met medewerkers en studenten van de TU Delft gesproken. Een poging om in gesprek te komen met het College van Bestuur strandde op een gesloten deur. De brief met uitleg over de actie en het rapport van Who Profits over de misstanden van G4S met betrekking tot Israël en Palestina (*) wordt per post nagestuurd met het uitdrukkelijke verzoek om op korte termijn  in gesprek te gaan over de TU-samenwerking met G4S. De actie tegen G4S op het universiteitsterrein is de eerste van een reeks. Steeds meer bedrijven en instellingen heroverwegen de samenwerking met G4S. Het afgelopen jaar hebben onder meer Jantje Beton en de Voedselbank Utrecht de samenwerking met G4S stopgezet. De universiteit van Oslo en de gemeente Kopenhagen hebben de samenwerking met G4S stopgezet na een intensieve BDS-campagne.

 

G4S beveiligt de gevangenissen in Israel en levert diensten aan de Israëlische Gevangenis Autoriteit bij de gevangenhouding van Palestijnse gedetineerden.  Eén van hen is Samer Issawi, die op 29 juli 2012 in hongerstaking is gegaan en op sterven na dood is. Hij is één van de vele gevangenen die wordt vastgehouden onder zogenaamde  administratieve detentie: een beleid van Israël om Palestijnen voor onbepaalde tijd en zonder vorm van proces vast te kunnen houden op basis van 'geheime informatie'. Aan deze Palestijnen wordt niet verteld waarvan ze zijn beschuldigd. Er worden momenteel minstens 200 Palestijnen, waaronder tientallen kinderen, vastgehouden in Israëlische administratieve detentie. In totaal houdt Israël nu ruim 4000 Palestijnen gevangen; sinds 1967 hield Israël ruim 750.000 Palestijnen gevangen.

 

Tegen G4S loopt een internationale campagne voor boycot, desinvesteren en sancties (BDS). Doel er van is de medeplichtigheid van het bedrijf aan de Israëlische apartheids- en bezettingspolitiek onder de aandacht te brengen; en het bedrijf onder druk te zetten om zich terug te trekken uit Israëls illegale activiteiten. DocP steunt deze internationale campagne en roept bedrijven en instellingen op alle banden met G4S te verbreken zolang dat bedrijf de Israelische bezettingspolitiek blijft steunen.

 

In 2005 hebben 170 Palestijnse maatschappelijke organisaties opgeroepen tot vreedzaam verzet tegen Israël. Een oproep tot boycot, desinvestering en sancties (BDS)  totdat Israel haar verplichtingen ten aanzien van de Palestijnen, conform het internationaal recht, nakomt. Sinds 2005 is een groeiende beweging wereldwijd actief tegen de Israelische Apartheid. De Stichting Diensten en Onderzoek Centrum Palestina, docP, zet zich in om BDS in Nederland te ondersteunen, te bundelen en te versterken.

 

Pdf met meer info over G4S

Bron: docP