Vredesduif met olijftak in snavel.

Turijn: bloed aan de paal

4-11-2010 Antimilitaristen hebben in de nacht van 3 op 4 november 'bloedig' geprotesteerd tegen de oorlogen waarin ItaliŽ nog steeds verwikkeld is, ook al vieren ze op 4 november het einde van de eerste wereldoorlog in 1918.

 

Op de hoek van de Corso Ferrucci en de Corso Vittorio Emanuele staat een plantsoentje gewijd aan de artillerie van het regiment alpinisten. In het midden staat een afschuwelijk oorlogsmonument: boven de adelaar die de artillerie symboliseert, daaronder het opschrift 'onze doden leven nog en geven ons bevelen'. Dat heeft een groep antimilitaristen nog eens extra duidelijk gemaakt door over deze adelaar een groot met bloedkleur bespat laken te gooien. Daaronder staan borden met het opschrift '4 november feest van moordenaars' en 'Deserteer!'.

De plaatselijke afdeling van de anarchistische federatie licht deze actie toe: na de wapenstand tussen ItaliŽ en het Oostenrijkse keizerrijk van 4 november1918 is het land nog steeds in oorlog, zeker nadat het in 1935 AbessyniŽ had aangevallen. Ook nu is het betrokken bij vredesmissies die helemaal geen vrede brengen, zoals in Afghanistan. Daar in Afghanistan bombarderen ze elke dag, ze maken mensen dood, nemen ze gevangen, martelen ze. Mannen, vrouwen en kinderen moeten sterven. Maar wie heeft er belang bij. De petroleumondernemers en de wapenfabrikanten nemen nog hogere vlucht.

En: 'In Turijn patrouilleert het leger al twee jaar over de wegen. Dat noemen ze veiligheid maar het heeft de zure smaak van een militaire bezetting. De grens tussen 'binnen-' en 'buitenlandse' oorlog is onderhand weggevallen. In hun vizier hebben zij de de armen, de immigranten, de Roma, de daklozen, en de mensen die in opstand komen tegen de verwoesting van het grondgebied en de plundering van de levensmiddelen. In elke hoek van het schier-eiland wordt het land gemilitariseerd en worden protesterende burgers behandeld als misdadigers. DŠt is de oorlog. De binnenlandse oorlog! En dat dient om de vrede te bewaren, de (bestaande. red) sociale vrede.

De stad betaalt hiervoor jaarlijks twaalf miljoen euro voor en de kosten stijgen, ook op het landelijke budget: ItaliŽ heeft het record van de kosten van het leger per hoofd van de bevolking, wel 689 dollar; het totaal beloopt op 24 miljard euro. Dat kan dus niet worden besteed aan 'de scholen voor je kinderen, de zorg voor je ouders, de treinen van de forensenÖ' Het leger is een 'gelegaliseerde criminele organisatie'; wanneer wordt daar een einde aan gemaakt?+

Bron: Anarchistische Federatie van Turijn