Vredesduif met olijftak in snavel.

Turkse solidariteit

9-11-2009 Op 30 oktober verzamelde zich een groep Turkse anti-miltaristen voor het IsraŽlische consulaat in Istanbul om samen met War Resisters International de vrijheid te eisen van de IsraŽlische gewetensbezwaarden Efi Brenner en Or Ben-David. Er werd opgeroepen tot totale dienstweigering, ook in Turkije.

 

Tijdens de bijeenkomst, gaf ook een Turkse antimilitarist, Ozgur Bircan, op uitnodiging van de WRI (War Resisters International) uitleg over zijn gewetensbezwaren. De leden van LAF (Anarchistische Activiteit Lyceum), middelbare scholieren zoals Efi en Or, droegen tijdens de bijeenkomst borden met het opschrift 'Weg met het leger! Verzet je! Weiger!' en 'Ga niet in dienst, laat het bloed van jullie broeders niet vloeien'. Na het lezen van de dienstweigeringsoproep van de IsraŽlische studentengroep Shministim lazen zij een verklaring voor:

Wij Turkse antimilitaristen kwamen vandaag op uitnodiging van de WRI bijeen om te protesteren tegen de Israelische regering en onze steun te geven aan de IsraŽlische gewetensbezwaarden Efi Brenner en Or Ben-David. Zoals jullie weten beschuldigden de VN de IsraŽlische regering en Hamas recentelijk van het plegen van oorlogsmisdaden in Gaza. De IsraŽlische gewetensbezwaarden willen niet meewerken aan deze misdaad. Oorlogen zijn bedoeld voor vernietiging van zowel de mensheid als de natuur en daarom roepen we alle mensen op niet in militaire dienst te gaan en niet mee te doen aan dit soort misdaden.

Daarnaast willen we onze steun betuigen aan alle gewetensbezwaarden die zijn gearresteerd of onderdrukt voor hun weigering in militaire dienst te gaan om hun politieke, morele of religieuze overtuigingen. We willen dat de Azerbeidzjaanse dienstweigeraars Mushfiq Mammedov, Sakhetmurad Annamamedov, die verklaarden niet in militaire dienst te gaan omdat ze Getuigen van Jehova zijn, vier Turkmeense dienstweigeraars, de Zuid Koreaanse dienstweigeraar Jungmin Oh en de Witrussische dienstweigeraar Dzmitry Smyk worden vrijgelaten.

Ozgur Bircan, die tijdens de meeting uitlegde waarom hij dienst weigerde, verklaarde:

Ik, Ozgur Bircan, keer me tegen het dragen van uniformen; het geven en het ondergaan van bevelen; tegen de verplichting te 'leren' wapens te gebruiken; deze 'kennis' op bevel toe te passen tegen mensen die ik niet ken en nooit eerder heb gezien; en om deel uit te maken van jullie vormingsinstellingen.voor ideale burgers

Bloeddorstige meesters van deze wereld, we verwachten jullie bij de frontlinies van oorlogen. Wij, de jonge mensen in de wereld met gewetensbezwaren, zullen niet de deelnemers aan jullie bloeddorstige oorlogen en machtsconflicten zijn, we verzetten ons tegen oorlog en militarisme. Ik verzet me tegen oorlog en militarisme.

Als we het nodig vinden helden te vereren, dan zijn mijn helden de twee tieners die in hun jonge jaren in de gevangenis terecht kwamen omdat ze weigeren deel uit te maken van de slachting in Palestina. Zij zijn de heiligen van de moderne wereld. Onze harten zijn met Efi, Or en alle mensen die zich keren tegen oorlogvoering.+

9-11-2009