Vredesduif met olijftak in snavel.

Vakbonden tegen oorlog

9-12-2010 Vanaf 2003 bestaat er in de Verenigde Staten een organisatie U.S. Labour Against War. De voorzitter Nichael Eisencher gaf onlangs een interview. Hierin zei hij ongeveer het volgende:

 

“U.S. Labour Against War werd in januari 2003 opgericht tijdens een conferentie in Chicago. Wij hebben nu 195 organisaties, veel plaatselijke afdelingen, maar ook een paar landelijke federaties van de AFL-CIO. Er zijn ook diverse arbeidersverenigingen tegen de oorlog, zoals Pride at Work en de Asian Pacific Americal Labour Alliance.”

Op de vraag waarop arbeiders zich hierbij zouden moeten engageren antwoordt Eisencher: “Eenvoudigweg omdat het onze zonen en dochters, onze echtgenoten, vrienden en verwanten die naar de oorlog worden gestuurd. Omdat de middelen die daarvoor worden uitgegeven worden afgeroomd van programma’s die goed zijn voor menselijke en sociale behoeften, dus is dat een enorme verspilling van geld. En omdat het verkeerd is dat de Verenigde Staten aan aanvalsoorlogen gaan meedoen; dat is een schending van internationaal recht, en het maakt ons land meer kwetsbaar en onveiliger omdat het de volkeren waar onze troepen zijn gestationeerd heel erg kwaad maakt.”

De vakbeweging houdt zich bezig met de gevolgen van de militarisering van Amerika voor het economische leven in de verste staten van de VS (zoals de staat Washington in het Noordoosten). Dat is vooral belangrijk omdat de juiste oplossingen voor de crisis nu uit de weg worden gegaan. In 2009 bezocht een delegatie van US Labour Against War een nationale vakbondsconferentie in Irak, om daarmee tot een samenwerkingsverband te komen. Zo zijn er contacten met arbeiders bij de oliewinning. Een dergelijk contact in Afghanistan is problematischer, omdat er geen echte arbeidersbeweging is.

“Wat mij in beweging houdt is een sterke afkeer van het onrecht van de situatie, en dat eist dat we iets moeten doen om dat te veranderen. En onze zorg die we voor onze kinderen moeten hebben of voor de toekomst van de planeet eist dat we dit moeten doen.”

Voor berichten over Amerikaanse vakbewegingen tegen de oorlog, zie uslaboragainstwar.org+

9-12-2010