Vredesduif met olijftak in snavel.

De grenzen van verzet

27-10-2017 Welke vormen van verzet tegen de IsraŽlische onderdrukking van de Palestijnen zijn legitiem? Die actuele vraag staat centraal in een debat op 31 oktober in Amsterdam, waaraan wordt deelgenomen door hoogleraar Marcel Brus, antropologe Dina Zbeidy, Brigitte Herremans van Broederlijk Delen en schrijver Dyab Abou Jahjah.

 

Op dinsdagavond 31 oktober vindt in De Nieuwe Liefde Amsterdam een debat plaats over de vraag in hoeverre verzet tegen IsraŽls behandeling van de Palestijnen is toegestaan. Die vraag is actueler dan ooit. Niet alleen heeft de IsraŽlische onderdrukking van de Palestijnen permanente vormen aangenomen, daarnaast worden in zowel Europa als de Verenigde Staten pogingen gedaan om kritiek daarop via wetgeving te smoren.

Ter introductie van het onderwerp stellen de organisatoren de volgende vragen:

Hoe mag je je verzetten tegen IsraŽls beleid ten aanzien van de Palestijnen? Is niet-gewapend verzet voor de Palestijnen de beste optie, of is het voor de Palestijnen ook legitiem om een aanslag te plegen op IsraŽlische soldaten die zich in Palestijns gebied bevinden?

Mag je, als je in Nederland of een ander democratisch land woont, zonder te vrezen voor je eigen veiligheid en toekomst, betogen dat zo'n aanslag geoorloofd is? Mag je je aansluiten bij een internationale beweging die IsraŽl boycot? Zouden mensenrechten- en ontwikkelingsorganisaties IsraŽl onder druk moeten zetten om zijn repressieve beleid te veranderen?

Tijdens het debat gaan vier sprekers in op het thema. Hoogleraar Marcel Brus beoordeelt de vragen vanuit het internationaal recht. De Palestijnse antropologe Dina Zbeidy bespreekt de betekenis van verzet in het dagelijks leven van Palestijnen en IsraŽli's. Brigitte Herremans van de Belgische NGO Broederlijk Delen beoordeelt de belemmeringen die aan hulporganisaties worden opgelegd. Auteur Dyab Abou Jahjah spreekt over de grenzen die in het publieke debat worden gesteld aan kritiek op IsraŽl; meer dan eens moest hij dergelijke kritiek bekopen met de beschuldiging van antisemitisme.

Het debat wordt georganiseerd door de Leonhard-Woltjer Stichting in samenwerking met Een Ander Joods Geluid en De Nieuwe Liefde. De gespreksleiding is in handen van Hassnae Bouazza.†

De grenzen van verzet - discussie over IsraŽl/Palestina

Wanneer: Dinsdag 31 oktober, 20.00 - 22.30 uur

Waar: De Nieuwe Liefde, Da Costakade 102, Amsterdam, tel. 020 5891 680

Entree: Ä 12,50 of Ä 10 met CJP, studentenkaart of stadspas.

Reserveren wordt aangeraden.

De Nieuwe Liefde