Vredesduif met olijftak in snavel.

Verzetsgroep Weisse Rose

1-6-2018 Op 18 februari 1943 wierp Sophie Scholl - een jonge studente in München - vanaf de balustrade van haar universiteit een handvol pamfletten de trap af. Ze werd daarbij gezien door een conciërge die lid was van de SA. Nog diezelfde dag werd de geweldloze verzetsgroep Weisse Rose opgepakt. Later volgde ter dood veroordeling en onthoofding.

 

Weisse Rose bestond uit Sophie Scholl, haar broer Hans en verder onder meer Christoph Probst. Eerder hadden ze al flyers over de post verzonden. Het waren alle oproepen tot vrijheid.

 

Geïnspireerd door hun Christelijke, lutherse achtergrond hadden ze afstand genomen van de Hitlerjugend (Hans) en de Bund Deutscher Madel (Sophie). Hun pamfletten konden ze in totaal zes maal verspreiden - de laatste maal op 18 februari. Dit protest trof het regime op een zwak moment. In februari 1943 ging een heel leger verloren bij Stalingrad. Ook in Afrika keerden toen de kansen. Vier dagen nadat de zes leden van de verzetsgroep waren opgepakt, werden ze - na een korte rechtszaak voor de tierende rechter Roland Freisler - ter dood veroordeeld en later onthoofd.

 

Het materiaal voor de tentoonstelling Weisse Rose is afkomstig van de Friedensbibliothek/ Antikriegsmuseum in Berlijn Brandenburg en werd door het Museum voor Vrede en Geweldloosheid naar Nederland gehaald. Het zijn indrukwekkende en knallende zwart/wit foto's. Een brochure met vertaling van de Duitse tekst is beschikbaar.

 

Plaats: Keyserkerk, Middenweg 146

Datum: 1 juni tot 12 september 2018

Open: tijdens de activiteiten en diensten (zie www.beemsterkerk.nl), verder zondag van 13.00 tot 17.00 uur

Info: 0299 - 68 14 03 (Marie Schroevers)

Bron: Museum voor Vrede en Geweldloosheid