Vredesduif met olijftak in snavel.

Verzetsgroep Die Weisse Rose

26-4-2019 Op zaterdag 4 mei vindt om 14 uur in het Huis van Vrede in samenwerking met het Museum voor Vrede en Geweldloosheid de opening plaats van de tentoonstelling die Weisse Rose. Bij de opening is er een lezing door Alaeddine Touhami. De tentoonstelling is te bezichtigen tot 18 juni.

 

ALMERE- Op zaterdag 4 mei vindt om 14:00 uur in het Huis van Vrede in samenwerking met het Vredesmuseum van Gouda de opening plaats van de tentoonstelling die Weisse Rose. Bij de opening vindt er een lezing plaats.

 

Op 18 februari 1943 wierp Sophie Scholl - een jonge studente in München - vanaf de balustrade van haar universiteit een handvol pamfletten de trap af. Ze werd daarbij gezien door een conciërge die lid was van de SA. Nog diezelfde dag werd de geweldloze verzetsgroep Weisse Rose opgepakt. Ze bestond uit Sophie Scholl, haar broer Hans en verder onder meer Christoph Probst. Eerder hadden ze al flyers over de post verzonden. Het waren allemaal oproepen tot vrijheid en menselijkheid.

 

Geïnspireerd door hun christelijke achtergrond en bewogen door hun geweten hadden ze afstand genomen van de Hitlerjugend (Hans) en de Bund Deutscher Mädel (Sophie). Hun pamfletten konden ze in totaal zes maal verspreiden - de laatste maal op 18 februari 1943. Dit protest trof het regime op een zwak moment. In februari 1943 ging een heel leger verloren bij Stalingrad en ook in Afrika keerden het tij. Vier dagen nadat de zes leden van de verzetsgroep waren opgepakt, werden ze na een korte rechtszaak ter dood veroordeeld en later onthoofd.

 

Het materiaal voor de tentoonstelling is afkomstig van de Friedensbibliothek/ Antikriegsmuseum in Berlijn Brandenburg . Het zijn indrukwekkende en knallende zwart/wit foto's. Het is een verhaal die de moeite waard is gekend te worden door allen die de tweede wereldoorlog niet hebben meegemaakt. Een brochure met vertaling van de Duitse tekst is beschikbaar.

 

Plaats: Huis van Vrede, Amsterdamweg 1-B Almere
Datum: 4 mei tot 18 juni 2019
Open: Maandag van 17:00 uur tot en met 19:00uur en zondag van 13:00 tot 17.00 uur
Info: 06-18233130 (Mohamed Amin Touhami)

 

Zie ook:
www.huisvanvredealmere.nl
www.vredesmuseum.nl

26-4-2019