Vredesduif met olijftak in snavel.

No Border Camp in Wassenaar

25-7-2019 Van donderdag 1 tot en met 4 augustus vindt in Wassenaar (Rust en Vreugdlaan 2) een No Border Camp plaats. Tijdens dit kamp komen zo'n 150-200 mensen, uit diverse Europese landen, bijeen om elkaar te ontmoeten, te overleggen, workshops te volgen en actie te voeren. Het kamp keert zich voluit tegen de huidige Nederlandse en Europese migratiepolitiek.

 

spandoek: geen mens is illegaal

Gedurende het kamp wordt in enkele tientallen workshops een groot aantal aspecten van het migratiebeleid aan de orde gesteld. Daarnaast zullen vanuit het kamp diverse acties plaatsvinden. Zo heeft de Vrije Bond al een picketline bij het OTTO Workforce kantoor in Den Haag aangekondigd, als onderdeel van een campagne tegen de uitbuiting van arbeidsmigranten. Het kamp wordt op zondag afgesloten met een grote actie, die later bekend gemaakt wordt.

 

Inperken van migratie staat hoog op de agenda van de Nederlandse regering en van de EU. De muren van Fort Europa worden hoger, reddingsacties van hulporganisaties worden tegengewerkt en vluchtelingen worden opgesloten en gedeporteerd. Duizenden mensen komen om op de Middellandse Zee of in de woestijn, of komen klem te zitten in verschrikkelijke omstandigheden. Politici roepen om het hardst op tot een hetze tegen vluchtelingen, terwijl wapenbedrijven ondertussen grof geld verdienen aan de militarisering van grenzen. Rijke westerse landen blijven de redenen waarom mensen vluchten aanwakkeren door oneerlijke handel, wapenexporten, het veroorzaken van klimaat- verandering en militaire interventies.

 

Tegelijkertijd blijven mensen zich verzetten tegen dit dodelijke beleid, niet in de laatste plaats vluchtelingen zelf. Het kamp is nadrukkelijk bedoeld om inspiratie op te doen, nieuwe samenwerkingen van de grond te krijgen en toekomstige acties te plannen. Ook het slaan van bruggen naar andere gebieden van strijd staat hoog op de agenda. In de workshops wordt bijvoorbeeld het verband gelegd met strijd op het gebied van antiracisme, dekolonialisering, queer- en transstrijd, klimaatstrijd en antimilitarisme.

 

Het eerste No Border Camp vond plaats in 2002 . Sindsdien is er in Europa vrijwel elk jaar een No Border Camp gehouden. In Nederland organiseerden activisten van het No Border netwerk al een succesvol No Border Camp in Rotterdam 2013.

 

Meer info

25-7-2019