Vredesduif met olijftak in snavel.

Europese trainersuitwisseling

17-9-2012 In november 2012 vindt op initiatief van Vredesactie (BelgiŽ) en WRI een ontmoeting plaats tussen trainers geweldloze directe actie afkomstig uit verschillende Europese landen. De hele week wisselen 40 deelnemers kennis en vaardigheden uit rond geweldloze actiestrategieŽn en bewegingsopbouw.

 

An, teamlid van Vredesactie geeft meer uitleg.

Wat gaan jullie de hele week doen?

An: De hoofddoelstelling is uitwisseling en opbouw van nieuwe vaardigheden rond strategische campagneplanning en bewegingsopbouw specifiek gericht op hoe we dit kunnen delen met grass-roots groepen. Anderzijds willen we elkaar ook beter leren kennen om een Europees netwerk van trainers geweldloze actie op te bouwen zodat in de toekomst het uitwisselen van kennis en ervaringen op een meer permanente basis kan gebeuren.

Komen de deelnemers uit heel Europa?

An: Ja,van Groot-BrittaniŽ tot Duitsland, van Zweden tot Spanje: de deelnemers komen uit heel Europa. Op de voorbereidende bijeenkomst in Londen merkten we al snel verschillen in visie op strategie. Dit heeft voor een stuk te maken met de politieke context in de verschillende landen. In BelgiŽ is bijvoorbeeld de afstand tussen het middenveld en de politici veel kleiner dan in Groot-BrittaniŽ. Anderen vinden dan weer dat strategie eerder iets is voor grote NGO's, bedrijven of het leger, en niet voor grass-roots bewegingen.

Is dit dan vooral een kwestie van woordkeuze?

An: Ja en nee. Sommige bewegingen hebben wat koudwatervrees om strategisch te plannen. Bij vredesactie vinden we dit juist erg belangrijk, en merken we dat dit essentieel is om concrete resultaten te behalen en aan effectieve sociale verandering te werken. Even belangrijk is het delen van die vaardigheden met zoveel mogelijk mensen. We missen veel kansen als we het strategisch plannen alleen overlaten aan een beperkt kransje bollebozen. Dat leidt niet tot duurzame bewegingen.

Zijn het enkel vredesactivisten die aan de bijeenkomst deelnemen?

An: Neen, integendeel, de deelnemers komen uit verschillende bewegingen. Er komen mensen uit de vredesbeweging, milieubeweging, feministen, antifascisten,... Er zijn ook linken met occupy en de indignados, en met UK-Uncut, een Britse campagne tegen de besparingen. Alleen al het uitwisselen van ervaringen met die verschillende campagnes zal er een boeiende week van maken.

De week wordt financieel mogelijk gemaakt in het kader van het Youth in Action Program.

Bron: www.vredesactie.be, 4-9-2012