Vredesduif met olijftak in snavel.

Vrijspraak Vredesactie geeist!

7-2-2014 Afgelopen donderdag 6 februari was een bewogen dag voor de Belgische organisatie Vredesactie, gisteren, voor de correctionele rechtbank in Brussel. Vredesactie stond terecht voor een actie in 2008 tegen de Belgische steun aan de oorlog in Afghanistan.

 

Buiten voor het Justitiepaleis op het Poelaertplein verzamelden meer dan honderd mensen om hun steun te betuigen en het recht op vrije meningsuiting te verdedigen.

De afgelopen twee weken tekenden 150 organisaties de steunverklaring 'Vrije meningsuiting is geen misdrijf'. Daaronder de Nederlandse zusterorganisatie Vredesbeweging Pais, eveneens een sectie van War Resisters International (WRI). En ook het Vredesbureau Eindhoven. De steun voor de zaak van Vredesactie was enorm. Columns en opiniestukken zorgden ervoor dat de rechtzaak niet ongezien kon doorgaan. Minister De Crem van defensie die de zaak had aangespannen om Vredesactie voor een geweldloze actie "sluiting van het Ministerie van Defensie" van vijf jaar geleden te veroordelen, kreeg parlementaire vragen in de Kamer en de Commissie, ...

Ook de reacties op het steunregister stroomden binnen. Net zoals Bernard Dewulf, Elvis Peeters, Prof. Dr. Eric Corijn en dichter des vaderland Charles Ducal lieten bijna duizend mensen er een bemoedigende boodschap achter. Prof. dr. Dirk Voorhoof bijvoorbeeld schrijft: "De vervolging tegen de vredesactivisten toont aan dat in BelgiŽ nog al te vaak de toepassing van het Europees Mensenrechtenverdrag wordt genegeerd. Een uitgelezen kans voor de rechtbank om dit recht te zetten en de minister van defensie te verplichten tot een spoedcursus mensenrechten." En misschien loopt het deze keer ook zo.

Het parket vorderde de vrijspraak voor Vredesactie. Het is afwachten of de rechter de argumentatie van de procureur en van Vredesactie volgt. De uitspraak is op 13 maart.

Vredesbeweging Pais (Frank Feiner)