Vredesduif met olijftak in snavel.

Gemeentelijk vredesbeleid

7-5-2012 Vrede kan je ook in de gemeente waarmaken. Want vrede is niet alleen iets voor de regering of voor wereldleiders. Ook een gemeentebestuur kan aan vrede werken. Hoe Vlaamse gemeenten dat doen leest u in een net verschenen brochure.

 

De brochure geeft een karrenvracht praktische voorbeelden uit Vlaamse gemeenten als Halle, Mechelen, Oostende, Leuven, Antwerpen, Gent, Ieper, Lokeren, Bissegem, Willebroek, Bilzen, ... en is zo een geweldloos wapenarsenaal tegen vormen van geweld, zoals vechten, pesten, vooroordelen of burenruzie en voor respect, tolerantie, democratie, enz.

 

Pestpreventieacties, sensibilisatie-initiatieven over geweld op en rond de school, burenbemiddeling en buurtstewards, infocampagnes rond partnergeweld, alternatieve herdenkingen, manifestaties als 'Trommelen voor Vrede' of 'Varen voor Vrede', betogingen, campagnewebsites, tentoonstellingen, zoekspellen, culturele evenementen,  internationale uitwisselingen, ze komen allemaal gedocumenteerd aan bod.

 

Uit alles wat we opsomden blijkt hoe ook een gemeente of een stad ontelbaar veel mogelijkheden heeft om iets voor de vrede te doen. Vele zijn ook in Nederland toepasbaar. Trek uw plaatselijke politici eens aan hun jasje!

 

De brochure (111 blz., pdf 8 MB) kan hier gedownload worden.

Ontleend aan: www.dewereldmorgen.be, 4-5-2012