Vredesduif met olijftak in snavel.

Een Vredesbos voor Hasselt

10-2-2009 In Hasselt is op 9 november 2008 een Vredesbos aangeplant. De hoofdstad van het Belgische Limburg bijt hiermee de spits af van het Vredesbossenproject, dat acht Vredesbossen in Vlaanderen zal aanplanten.

 

Hasselaars en sympathisanten konden, onder leiding van acteur Koen De Bouw, hun boompje bijdragen aan het nieuwe bos. Teven werd een Vredesmonument onthuld.

Het nieuwe Vredesbos zal naast het bomkraterveld van Tommelen groeien. Deze kraters vertellen het verhaal van de tragische bombardementen uit de Tweede Wereldoorlog. Het station van Hasselt, anno 1944, werd massaal gebombardeerd door de Amerikanen, in een poging de Duitse troepen te stoppen. De bommen troffen wel doel, maar veroorzaakten ook heel wat bijkomende schade.

Wat in 1944 niet meer was dan een maanlandschap vol kraters, heeft zich in de loop der jaren ontwikkeld tot een uniek en bijzonder waardevol biotoop. De kraters vulden zich met water, werden heuse poelen en nu vinden talrijke dier- en plantensoorten er een stek.

Het Vredesbos bouwt verder op de traditie van het aanplanten van vredesbomen na het beŽindigen van een conflict. De bekende uitspraak 'Een boom plant je aan voor je kinderen' illustreert die symboliek: vrede moet iets duurzaam zijn.
Naast een symbolische functie heeft het Vredesbos nog een aantal voordelen: het biedt een overwinteringplaats voor de amfibieŽn uit de poelen, het vormt een buffer tussen de stad en de autosnelweg, de bomen filteren fijn stof en CO2 uit de lucht.

Het Vredesbossenproject is een initiatief van de Vereniging voor Bos in Vlaanderen, in samenwerking met Natuurpunt, Mayors for Peace, de Stad Hasselt, en krijgt steun van de Vlaamse overheid.+

Bron: Friends of the Earth, winter 2008