Vredesduif met olijftak in snavel.

Vredescentrum in SyriŽ

24-3-2015 Juist in een door oorlog verscheurd land als SyriŽ zijn er veel mensen die beseffen dat geweld de oplossing niet brengt. Onder moeilijke omstandigheden werken zij aan vrede en verzoening. Een voorbeeld zijn de activisten die in Hassakeh in Noordoost-SyriŽ een vredescentrum runnen waar mensen uit alle bevolkingsgroepen samenwerken.

 

Hassakeh

Hassakeh is een stad in het Noordoosten van SyriŽ waar verschillende bevolkingsgroepen leven. Koerden, moslims, Arabieren, christenen en yezidi's wonen er naast elkaar. Door de oorlog staan de verhoudingen tussen deze groepen op scherp en lopen de spanningen hoog op. Het regime strijdt er tegen milities en opstandige burgers. Ook voert ISIS oorlog in het gebied tegen burgers en gewapende Koerdische en Arabische groepen. Hassakeh wordt regelmatig gebombardeerd, er worden burgers ontvoerd en slachtoffers gemaakt van gewelddaden over en weer. Het Silav Centrum verzet zich tegen dit oorlogsgeweld en vecht voor een samenleving waarin deze verschillende bevolkingsgroepen vreedzaam met elkaar kunnen leven.


Vredescentrum

Silav betekent vrede in het Koerdisch en dat is waar het Silav Centrum zich sterk voor maakt. Dat is hard nodig in een stad waar veel verschillende bevolkingsgroepen naast elkaar leven. Dit onafhankelijke vredescentrum bouwt bruggen tussen verschillende bevolkingsgroepen en laat zien dat het mogelijk is om in tijden van oorlog vreedzaam met elkaar te leven. Het centrum is er voor iedereen: o.a. Koerden, moslims, Arabieren, christenen en yezidi's. Hun missie is om mensen dichter bij elkaar te brengen. Ze doen dat door het geven van (theater) workshops, creatieve workshops voor vrouwen, het slaan van waterbronnen en het planten van bomen.

Momenteel wordt er op het platteland rondom Hassakeh gevochten tussen ISIS en Koerdische en Assyrische christelijke strijders, waardoor veel mensen gedwongen zijn om naar de stad te vluchten. Het geweld zorgt voor spanningen en daarom is het werk van het Silav Centrum juist nu belangrijk. Doe een donatie en help deze moedige bruggenbouwers!

Meer info en doneren

Bron: PAX, 19-3-2015