Vredesduif met olijftak in snavel.

Decennium Vredescultuur

5-8-2010 Het slotrapport over het door de VN afgekondigde 'Decennium voor een Cultuur van Vrede en Geweldloosheid voor de Kinderen van de Wereld' is verschenen. De conclusies over wat er bereikt is zijn gematigd positief.

 

Positief is dat meer dan duizend organisaties uit 100 landen bijdroegen aan het rapport en dat uit hun bijdragen blijkt dat nog vele duizenden organisaties meer zich wereldwijd inzetten voor het ontstaan van een vredescultuur.

Ook overheden lijken steeds meer ge´nteresseerd te raken in vredescultuur. In 3 landen (Costa Rica, Nepal en de Salamons Eilanden) zijn er nu Ministeries van Vrede. Maar het zijn toch vooral de lagere overheden die steeds meer actief bezig zijn met een cultuur van vrede en geweldloosheid. Een grote klacht blijft echter de minime hoeveelheid geld die voor vrede beschikbaar is, zeker vergeleken bij de bedragen die worden uitgetrokken voor oorlog en oorlogsvoorbereiding.

Vooruitgang wordt er ook gezien op het gebied van de mensenrechten, de vrijheid van meningsuiting en de dialoog tussen godsdiensten. Daarbij moet wel worden aangetekend dat de voortgang t.a.v. de sociale mensenrechten en het milieu moeizaam is en wellicht onvoldoende om grote spanningen te voorkomen.

Het volledige rapport vindt u op: www.vredesmuseum.nl/download/decadevredescultuur.pdf+

5-8-2010