Vredesduif met olijftak in snavel.

Vredesdag SP

29-3-2019 Op zaterdag 13 april organiseert de SP een Vredesdag in Pakhuis de Zwijger in Amsterdam. De SP wil een nieuwe impuls aan de vredesbeweging in Nederland geven en aan internationale solidariteit door activisten voor sociale rechtvaardigheid uit binnen- en buitenland met elkaar te verbinden. Wat kunnen we van elkaar leren? Hoe kunnen we elkaar versterken?

 

logo Vredesdag

De groeiende ongelijkheid in de wereld, permanente oorlog tegen het terrorisme en het uitblijven van voldoende maatregelen om de klimaatverandering tegen te gaan zorgen ervoor dat er dagelijks mensen sterven van de honger, er scholen en ziekenhuizen gebombardeerd worden en de onderdrukking van volkeren en ngo's toeneemt.

 

Al deze zaken hebben met elkaar gemeen dat de rijken en machtigen profiteren, terwijl de zwakste schouders de lasten dragen. Een diepgaande analyse van wat er gebeurt in de wereld en hoe dit alles met elkaar samenhangt is de eerste stap naar een betere wereld.

 

De SP wil een nieuwe impuls aan de vredesbeweging in Nederland geven en aan internationale solidariteit door activisten voor sociale rechtvaardigheid uit binnen- en buitenland met elkaar te verbinden. Waar zijn mensen over de hele wereld mee bezig? Wat kunnen we van elkaar leren? Hoe kunnen we elkaar versterken?

 

Het programma ziet er als volgt uit, wijzigingen voorbehouden.
10.30. Inloop.
11.00. Opening.
11.15. Ludo de Brabander; 'Ontwikkelingen in de NAVO en Europa over kernwapens en andere zaken'. De Brabander is van de Vlaamse organisatie Vrede uit Gent.
11.35. Nawal Ben Aissa, de mensenrechtensituatie in Marokko en de Rif in het bijzonder.
11.40. Bette Dam; 'Hoe een einde te maken aan de oorlog in Afghanistan?' Dam heeft als journalist in Afghanistan gewerkt en onlangs het boek 'Op zoek naar de vijand' uitgebracht.
12.00. Shawan Jabarin, internationaal recht en mensenrechten voor Palestijnen.
12.05. Sadet Karabulut. SP-fractie Tweede Kamer. Bedreiging van de wereldvrede. Wat eerst te doen?
12.25. Feleknas Uca, parlementslid HDP (Turkije). Mensenrechten in Turkije en de Koerdische zaak.
12.30 Lunch wordt verzorgd door organisatie.

 

Middag 13.30-15.00 u. Drie werkgroepen voor deelsessies.
a. Wapenhandel en de oorlog in Jemen.
b. Internationale solidariteit met Koerden, Palestijnen, Hirak-activisten etc. Met Uca, Jabarin en Ben Aissa.
c. Kernwapens, de nieuwe Koude Oorlog, Europese militarisering en NAVO.
15.00-15.30u Pauze.
15.30 Entre'acte.
16.00 Slotdiscussie.
16.30 Sluiting.

 

Zie ook

29-3-2019