Vredesduif met olijftak in snavel.

Vredes(kinder)festival

30-9-2009 Dit jaar is de Internationale Dag van de Vrede (Day4Peace) voor de tweede keer in Sittard gevierd. Ditmaal met een vredesfestival speciaal gericht op kinderen. Pais organiseerde het, de gemeente Sittard-Geleen gaf subsidie.

 

Het is een heel leuk feest geworden. Kindertheater Oppekop bracht een show met het verhaal over een professor Annelief, die het pad van de vrede bewandelde om vrede te stichten waar onrecht was.

Schoolkinderen van 8 t/m 12 jaar en een verstandelijk gehandicapte jongen hadden gedichten gemaakt die zij voordroegen. Heel mooi, heel aandoenlijk.

De gedichten zijn gebundeld in het boekje 'Wijlandt 2009 - Hoe maak je vrede als je ruzie hebt?' waarvan het eerste exemplaar werd aangeboden aan wethouder Berry van Rijswijk (GroenLinks), die op zijn beurt aan de deelnemende scholen de Eugéne James Aanmoedigingsprijs uitreikte. James was de organisator van het jaarlijkse multiculturele festival in Sittard.

Na het voordragen van enkele gedichten van Eugéne James door Henk Eberson, zang van Jenny Watson en van drie dames van Oppekop werd de dag afgesloten met djembé.

Er waren zo'n 160-170 heel enthousiaste bezoekers, waarvan zo'n 60 kinderen. Met bijna drie keer zoveel bezoekers als vorig jaar kunnen Jenny Watson en Henk Eberson, de organisatoren namens Pais, dus terug zien op een zeer geslaagd evenement.

Foto's vindt u op: www.vredesbeweging.nl/archief/2009/vredesfeest.php
Het boekje met gedichten is verkrijgbaar bij: www.vredesmuseum.nl/winkel/boeken.php+

30-9-2009