Vredesduif met olijftak in snavel.

Mondiale Vredesindex 2009

11-6-2009 Voor derde keer is er een wereldwijde vredesindex opgesteld die aangeeft in welke mate landen er in slagen een duurzaam vreedzame samenleving te organiseren. Het blijkt er in de wereld niet vreedzamer op geworden te zijn in 2008.

 

De oorzaken zijn gelegen in de intensivering van gewelddadige conflicten in een aantal landen, maar ook in de gevolgen van de economische crisis. Door stijgende prijzen van o.a. voedsel en werkloosheid ontstaat onrust onder de bevolking en wordt de veiligheid en zekerheid in de samenleving ondermijnd.

Nieuw Zeeland blijkt het vreedzaamste land terwijl Nederland evenals in 2008 op de weinig eervolle 22e plaats komt, na vele andere westerse landen zoals b.v. BelgiŽ en Duitsland. De grootmachten China, de VS en Rusland scoren slecht met resp. een 74e, 83e en 136e plaats. Op de laatste en 144e plaats komt evenals in 2008 Irak, vooraf gegaan door Afghanistan, SomaliŽ en IsraŽl.

De Vredesindex is gebaseerd op onderzoek door de Economist Intelligence Unit. Het complete rapport is te lezen en te downloaden in de online-leeszaal van het Museum voor Vrede en Geweldloosheid (www.vredesmuseum.nl/download/inhoud.php). Daar is ook een wereldkaart te vinden waarop de mate van vreedzaamheid van de landen is ingekleurd.+

11-6-2009