Vredesduif met olijftak in snavel.

Wereldmars voor vrede

24-12-2008 De ‘Campagne voor Vrede en voor Nucleaire Ontwapening’ organiseert een wereldmars, die meer dan 160.000 km zal afleggen en waaraan een miljoen mensen actief zullen deelnemen.

 

De mars begint op 2 oktober 2009 in Wellington, Nieuw Zeeland, zal alle werelddelen aandoen en eindigt op 2 januari in Punta de Vacas (Aconcagua), Argentinië. De Nobelprijswinnaars José Saramago en Desmond Tutu, de academici Noam Chomsky en Eduardo Galeano alsmede honderden bekende personen uit de wereld van de kunst, sport en wetenschap hebben reeds hun steun betuigd.

Dit wordt de grootste wereldmars waar de mensheid over gehoord heeft. Dat is het voorstel van de organisatoren van de 'Wereldmars voor Vrede en Geweldloosheid', een initiatief van de NGO 'World without wars' dat vaste vorm kreeg dankzij steunbetuigingen van honderden organisaties en bekende personen. Het traject zal door ongeveer 100 landen gaan in zes werelddelen en rekent op de directe deelname van meer dan een miljoen mensen. 'In de voorbereidingsfase besloten we dat het traject door 40 landen zou gaan, wat een enorm aantal leek. Inmiddels zullen we reeds door 100 landen gaan', zei Rafael de la Rubia, oprichter van 'Mundo sin guerras' ('Wereld zonder oorlogen') en bedenker van de mars. In het traject is ook Nederland opgenomen, en daarbij worden alle vredesorganisaties opgeroepen daaraan steun te betuigen.

Voor Nederland gaat het initiatief uit van de Stichting voor Actieve Geweldloosheid (SVAG).
Meer info: www.worldmarch.net en www.samenvoorvrede.nl+

Bron: SVAG