Vredesduif met olijftak in snavel.

Vredesmuseum in Gouda

24-10-2014 Op 27 september werd in Gouda het Museum voor Vrede en Geweldloosheid geopend. Het is te vinden achterin het Verzetsmuseum Zuid-Holland aan de Turfmarkt 30. Op dit adres vindt u nu dus twee musea onder één dak. Reeds meer dan een jaar verzorgde het Vredesmuseum hier wisseltentoonstellingen. Nu is er ook een vaste expositie waardoor een compact maar volwaardig museum is ontstaan.

 

ingang Vredesmuseum gouda

De opening werd verricht door Peter van den Dungen, coördinator van het Internationale Netwerk van Vredesmusea. Van den Dungen ging in zijn toespraak in op de geschiedenis van vredesmusea. Ook portretteerde hij een aantal sleutelfiguren uit de vredesbeweging. Verder benadrukte hij het belang van samenwerking tussen oorlogs- en vredesmusea. Nederland kent maar liefst tachtig oorlogsmusea. Bijna geen van deze musea besteedt in zijn presentatie echte aandacht aan de vrede. Gouda is het eerste Nederlandse voorbeeld waarbij een verzetsmuseum nauw samenwerkt met een vredesmuseum. Hij sprak de hoop uit dat voorbeeld navolging krijgt.

 

Vaste presentatie
Na de toespraak van Peter van den Dungen vertelde conservator Nora Bosscher de ruim veertig aanwezigen over de totstandkoming van het vredesmuseum in Gouda.
"We hadden hier al ruim een jaar wisselexposities. Maar we wilden graag meer. In deze eigen ruimte hebben we nu een permanente collectie, maar ook exposities."
De ruimte achter het Verzetsmuseum is ingericht met een tijdlijn waarin, aan de hand van foto's en voorwerpen uit de collectie, de geschiedenis van de vredesbeweging wordt belicht. Daarnaast zijn er interactieve elementen waarin bezoekers op zoek kunnen naar vredesymbolen, kennismaken met vredesactivisten, geconfronteerd worden met dilemma's, hun eigen ruziestijl kunnen bepalen, enz.

 

Bijzondere wisselexpositie
De wisselexposities blijven ook. Met de opening startte tevens de bijzondere tentoonstelling "Len Munnik tekent voor de Vredesweek", die tot het einde van dit jaar te zien zal zijn. Deze tentoonstelling geeft een overzicht van de affiches, die de Nederlandse cartoonist Len Munnik de afgelopen dertig jaar voor de Nederlandse Vredesweek heeft gemaakt. Len Munnik is vooral bekend van zijn politieke tekeningen in Nederlandse kranten en tijdschriften.

 

Na de voordrachten was het tijd voor een hapje en een drankje en mochten de  gasten de exposities van het Vredes- en Verzetsmuseum bekijken.

 

Geluidsopnamen

Van de opening zijn geluidsopnamen gemaakt die u hier kunt beluisteren:

* Welkomswoord Hein van der Kroon, voorzitter Vredesmuseum.

* Peter van den Dungen over vredesmusea.

* Nora Bosscher over de vaste expositie.

* Anke Munnik, over de vredesweekaffiches van Len.

* Zang door de Raging Grannies.

 

Meer info over openingstijden, toegangsprijzen, enz.

 

gedeelte van de expositie

24-10-2014