Vredesduif met olijftak in snavel.

Vredespaal in Wijk aan Zee

2-11-2021 Zaterdag 16 oktober is een vredespaal onthuld met de tekst: "Dat er Vrede moge zijn op aarde". De zon scheen en er waren ruim 40 belangstellenden voor deze bijeenkomst die door Vrouwen voor Vrede IJmond werd georganiseerd. Bij de "Banjaert", Nivonhuis en kampeerterrein te Wijk aan Zee kunnen we voortaan stilstaan bij Vrede. Ieder op zijn eigen manier.

 

Onthulling vredespaal Wijk aan Zee

Onder begeleiding van Piet Eikel en zijn muzikanten werden vredesliederen gezongen.

 

Hanneke Leeuwerink van het NIVON en Greet Cudovan van "Rondje Wijk aan Zee" onthulden de paal en spraken over hun gedachten als ze stil staan bij Vrede.

 

Herman Rasch, de maker van de paal, vertelde over het ontstaan van vredespalen. Er staan inmiddels meer dan 250.000 palen verspreid over de wereld. Het idee van de verspreiding van de vredesboodschap is bedacht door de Marisha Goi uit Japan die na de verwoestingen van de tweede wereldoorlog, met daarbij de verwoesting door de atoombommen, zijn werk in dienst van de mensheid heeft gesteld.

 

De sprekers kregen een ketting van gevouwen kraanvogels, symbool voor een lang en gelukkig leven en symbool voor een kernwapenvrije wereld.
Vrouwen voor Vrede IJmond memoreerden hun acties tegen de kernwapens die nog steeds nodig zijn. Zij vragen de gemeenten in de IJmond om mee te doen aan het ICAN cities appeal waarmee de regering wordt opgeroepen om het V.N. verdrag voor het verbod op kernwapens alsnog te ondertekenen.

bron: Vrouwen en Duurzame Vrede