Vredesduif met olijftak in snavel.

Eerste Vredespad in Nederland

26-3-2012 Op donderdag 21 maart 2012 vond in het park Meerhoven te Eindhoven de opening van het arboretum en de start van het eerste vredespad in Nederland plaats.

 

Hierbij was wethouder Mary Viers aanwezig. Samen met kinderen van kinderdagverblijf Klein Kinderplein heeft zij in het park een aantal boompjes geplant. De eerste boom, een Japanse notenboom (Ginko Biloba of Chinese/Japanse tempelboom), werd geplant op het Vredespad. In China en Japan wordt deze notenboom vereerd. In Japan zelfs als een god. De Japanse notenboom staat symbool voor hoop, liefde onveranderlijkheid, toverkracht, tijdloosheid, een lang leven, en het begraven van oorlog.

Het arboretum is een initiatief van medewerkers van Natuurwerkplaats Meerhoven, waar ze inmiddels al jaren mee bezig zijn. 500 soorten planten en meerdere variŽteiten zullen in het arboretum geplant worden.
Peter Schmid (Stichting Vredescentrum Eindhoven) heeft al jaren het plan een Vredespark/tuin in Nederland te creŽren. Een Vredespad in een arboretum is natuurlijk een mooi begin.

Het is de bedoeling, dat het park met moderne faciliteiten (o.a. horecagelegenheid) zal worden uitgebreid. Medewerkers van de Natuurwerkplaats zullen het arboretum gaan beheren.

Peter Schmid streeft ernaar dat het Vredespad uitgebreid zal worden met o.a. een plaats van samenkomst, coŲperatieve spellen (aangeboden door het Museum voor Vrede en Geweldloosheid) en een Wereld Vredesvlam (World Peace Flame). Zijn motto is: Hoe meer vredespaden in de wereld, hoe groter de kans dat de hele wereld een vredespad en vredestuin gaat worden.

Het ontwerp van het vredespad ziet u hier:

www.vredesbeweging.nl/nieuws/vredespad.pdf

Meer informatie: www.stichtingvredescentrumeindhoven.nl/Welkom.html

Verslag: Jenny Watson, 22-3-2012