Vredesduif met olijftak in snavel.

Vredessymposium

22-8-2016 Op 21 september, de Internationale Dag van de Vrede, zal een drietal vredeswerkers vertellen over hun 'vredesmissie zonder wapens': vredeswerk ondernomen door burgers in conflictgebied, zonder gebruik van geweld of het dragen van wapens. Vaak heeft dit werk een eigen rol naast politie, diplomatie en leger.

 

De vredeswerkers zullen uiteenzetten wat zij doen, hoe zij dat doen, waarom zij dat doen en met welk resultaat. Hoe kunnen vredesmissies zonder wapens bijvoorbeeld een rol spelen in SyriŽ?

Het Vredessymposium wordt georganiseerd door een coalitie van Nederlandse vredesorganisaties die de bewustwording over vredesmissies zonder wapens wil vergroten. Er moet meer erkenning komen dat vredeswerk een serieus alternatief voor militair ingrijpen kan zijn. Overal waar conflicten zijn, zijn immers ook mensen die zich vreedzaam en zonder geweld inzetten voor de oplossing van het conflict, het voorkomen van geweld en het weer opbouwen van een vreedzame maatschappij. Zij verdienen meer aandacht en middelen, ook van de Nederlandse overheid.

Vredesmissies zonder wapens zijn er niet om conflicten te voorkomen; zij zijn er om geweld te voorkomen en te helpen de conflicten vreedzaam op te lossen. Zij zijn lang niet altijd zonder gevaar en vereisen strategie en tactiek en degelijke voorbereiding. Vaak duren zij langer dan een militair ingrijpen. Maar uiteindelijk is de prijs aan mensenlevens en schade altijd veel en veel kleiner dan die van ingrijpen met wapens. En zal de oplossing van het conflict democratischer en duurzamer zijn.

Het Vredessymposium vindt op 21 september in de middag plaats in Hotel de Wereld in Wageningen. Het definitieve programma vindt u in een folder.

Voor meer informatie en aanmelden kunt u mailen naar vredesmissieszonderwapens@gmail.com

22-8-2016