Vredesduif met olijftak in snavel.

Vredessymposium

5-7-2019 Op 2 oktober zal weer het jaarlijkse Vredessymposium worden georganiseerd. Dit keer in Nijmegen. De burgemeester zal dan vredeshelden huldigen. Kent u een vredesheld? U kunt haar/hem nog nomineren! De organisatie zoekt ook nog lokale samenwerkingspartners en verder succesverhalen over vrede.

 

Een investering in vrede is een investering met gegarandeerd succes. VN-secretaris-generaal António Guterres noemde investeren in het "vredescontinuüm" de "beste garantie tegen instabiliteit en onveiligheid."

 

Op initiatief van Eirene Nederland wordt in samenwerking met de coalitie Vredesmissies Zonder Wapens ook dit jaar het vredessymposium georganiseerd. Het vijfde vredessymposium zal gehouden worden op woensdag 2 oktober in Nijmegen. We zijn daar te gast in het stadhuis.

 

De titel van het symposium is: Investeer in vrede: succes gegarandeerd!

 

Het digitale tijdperk biedt veel mogelijkheden om te raadplegen en je te laten informeren. Informatie gaat razendsnel grenzen over. We weten veel meer en veel sneller welke problemen er aan de andere kant van de wereld plaatsvinden. Hierdoor lijkt het soms alsof er steeds meer ellende op de wereld is. Maar is dat wel zo?

 

In de jaren vijftig stierven wereldwijd 22 op de 100.000 mensen door oorlogsgeweld, inclusief terrorisme. In de jaren tachtig zakte dat tot vijf. En in 2016 stond de teller op 1,5 oorlogsdode per 100.000 mensen. En ook al is nog steeds elke dode er een teveel, juist deze daling in oorlogen en oorlogsdoden is ronduit bemoedigend.

 

Er gebeurt zoveel goeds op de wereld. Aan deze successen moet veel meer aandacht besteed worden. Tijdens het vijfde vredessymposium gaan we dat dan ook doen. We kijken naar wat er allemaal bereikt is. Wat er allemaal goed gaat. En welke interessante initiatieven er allemaal bestaan. En wat anderen kunnen doen om hier aan bij te dragen.

 

Nominatie vredeshelden


Uiteraard zullen ook dit jaar tijdens het symposium weer vredeshelden gehuldigd worden voor hun vredeswerk en als symbool voor al die duizenden met hen. De burgemeester van Nijmegen, Hubert Bruls, heeft al toegezegd deze huldiging graag te doen.

 

Ken jij een vredesheld die het dit jaar verdient om in het zonnetje gezet te worden? Stuur een mail met een korte motivatie naar: vredesmissieszonderwapens@gmail.com.

 

Vredesmarkt

 

Na afloop van het symposium en tijdens de koffiepauze zijn we welkom in de prachtige Schepenzaal van het stadhuis. Hier is ook ruimte voor een kleinschalige vredesmarkt. Wil je voor een kleine bijdrage een (sta)tafel reserveren? Laat het dan weten via een mailtje naar het bovenstaande e-mail adres.

 

Samenwerkingspartners in Nijmegen gezocht

 

We zijn bezig met de invulling van het definitieve programma. Er zijn al een aantal interessante sprekers benaderd. We richten ons op mensen en organisaties die een positieve bijdrage kunnen leveren aan het symposium. We willen het dit keer vooral hebben over de successen, de dingen die goed gaan, een echte ode aan vredeswerk.

 

We gaan ook graag de samenwerking aan met lokale organisaties in Nijmegen. Ken jij nog een persoon of organisatie in Nijmegen die we hiervoor heel goed zouden kunnen benaderen? Of ken je organisaties of (studie)verenigingen die we zeker voor het symposium uit moeten nodigen? Laat het vooral weten.

 

Misschien heb jij zelf wel een succesverhaal over vrede die je graag wilt delen? Stuur deze in maximaal 100 woorden samen met een mooie foto naar vredesmissieszonderwapens@gmail.com. Wie weet kom je op de digitale Wall of Fame!

5-7-2019