Vredesduif met olijftak in snavel.

Vredeswake in Den Haag

29-3-2022 Iedere dag tussen 12.30 en 13.00 u. is er een vredeswake/demonstratie bij de Russische ambassade door Nederlanders, Russen en Oekraïners. Meedoen? Neem een vredesvlag of tekstbord mee. Soms wordt er wat gezongen, maar het is ook ontmoeting met mensen van allerlei slag die één ding gemeen hebben: grote bezorgdheid, afgrijzen en angst over de oorlog in Oekraïne.

 

demo Russische ambassade feb/mrt 2022 oekraïne

Het Haags Vredes Initiatief, leden van de Haagse Dominicus, de Houtrustkerk en Kerk en Vrede staan pal achter dit initiatief.

 

Een impressie bij de Haagse wacht bij de Russische ambassade. Elke dag van 12.30 tot 13.00 u. 24 maart 2022

 

Het gaat goed met de wacht bij de ambassade:

- elke dag staan we stil met een blanco wit A-4tje of
- zingen we liederen die van verschillende kanten worden aangedragen, inmiddels al een flink stapeltje, met b.v. "Sag mir wo die Blumen sind?" En "Blowing in the wind". En wat meer kerkse liedjes die op oorlog en vredestichting slaan;
- of de canon dona nobis pacem of de mantra licht dat ons aansteekt etc.
- die lichtblauwe poster met stop de oorlog in 10-voud op een laken gespeld aan het dranghek en ook steevast de groen/gele vredesvlag of die doek van

vrouwen voor vrede;
- ook maken we iedere dag een andere - aan de waan van de dag aangepaste tekst om op een spandoek te bevestigen; vandaag was dat b.v.
"Dit kleine groepje op UW stoep, kameraad Putin, vertegenwoordigt niet alleen "BRUSSEL", maar ook DE HEEEEEEELE WEEEEEEEERELD door de straat op te gaan met de oproep STOP MET UW HEILLOZE DROOM DIE HET VOORTBESTAAN VAN U EN ONS ALLEN BEDREIGT!"
- Ondertussen komen er wat mensen voorbij, met ook hun verhaal en teksten, waarmee we dan het gesprek aangaan.
- Het aardige neveneffect is dat de vaste groep die behalve op donderdag, wanneer ook de klimaatwake onderhouden wordt, trouw een half of heel uurtje vreedzaam met elkaar staat te discussiëren over wat ons allemaal zo bezighoudt in de verschillende invalshoeken waar we vandaan komen en wat ons professioneel of als pensionado's naar dit stoepje brengt, een hechte ploeg wordt.
- We hebben alle lastige vragen van politie en veiligheids- en schoonmaakploegen voldoende kunnen pareren en zelfs de door Henk Baars en Jan voor het HVI-contact(Haags Vredes Initiatief bij de burgervader aangevraagde vergunning gekregen om hier te staan, tenminste tot Pasen.
- Er komen ook wel amateurfotografen of freelancers langs met de bedoeling publiciteit te zullen geven aan onze demo, maar van eentje weten we dat dat ook gebeurd is. Dat was van de Volkskrantcolumniste Merel van Vroonhoven, de v.m. AFM-topvrouw die zich heeft omgeschoold tot onderwijzeres voor autistische kinderen. Zij heeft inderdaad een stukje gepubliceerd dat zijdelings over onze actie gaat en waarin ze ook constateert dat de stoep zo leeg is....
- Er komen ook schreeuwers langs en mensen die in het Russisch verwensingen roepen of mensen die een swastica bij Putin plaatsen of hem van een Hitlersnorretje voorzien. Die moeten soms mee naar het bureau, op aandringen van de ambassade.
- De man die vlaggen van Oekraine telkens ophangt, en die telkens weer door ambassadeperoneel worden weggeknipt, komt toch iedere dag weer een paar of een
nieuwe aan het dranghek bevestigen.

Bron: Kerk en Vrede