Vredesduif met olijftak in snavel.

Vrouwen voor Vrede IJmond

8-9-2017 Vrouwen voor Vrede IJmond viert dit jaar dat zij 35 jaar bestaat. Dat er kruisraketten geplaatst zouden worden in Nederland bracht hen op de been. Sinds die tijd vragen de vrouwen op diverse manieren aandacht voor ontwapening en geweldloze conflictoplossingen.
Voor de komende Vredesweek melden zij 3 activiteiten: onthulling van een Vredespaal, een vredesfietstocht en een Walk of Peace.

 

Op donderdag 21 september, Internationale Dag van de Vrede, onthult burgemeester Dales van Velsen, één van de Mayors for Peace in de IJmond, een vredespaal aan het Stratingplantsoen in Velsen-Noord. De vredespaal met de vredesboodschap is bedoeld om stil te staan bij vrede en een rechtvaardige wereld. Het plaatsen van vredespalen begon ooit in Japan als reactie op de vernietiging door de atoombommen. Inmiddels staan er velen verspreid over de wereld. De onthulling die rond 16.00 uur plaatsvindt wordt omlijst met muziek en een stoepkrijt-regenboog voor de jeugd. Henriëtte Dekkers vertelt het verhaal van de 1000 kraanvogels.

 

Op vrijdag 22 september kan iedereen deelnemen aan de vredesfietstocht, die de IJmondse Vrouwen voor Vrede hebben ontwikkeld ter gelegenheid van hun 35-jarig bestaan. De tocht is ongeveer 40 km lang en leidt langs monumenten en symbolen van vrede en ontmoeting. Deze staan verspreid tussen Akersloot en Velsen-noord: vredespalen, wereldwinkels, gemeentehuizen met de Mayors for Peace, vredesbomen en kerken. De route is beschreven en kan vanaf elk punt gefietst worden of worden ingekort. Iedereen is van harte uitgenodigd om de route samen met de vrouwen te fietsen en stil te staan bij de betekenis van vrede bij de diverse plaatsen. Tijdens de tocht worden routeboekjes aangeboden aan de burgemeesters ( Mayors for Peace) en de "eigenaren" van de verschillende monumenten. De start is op 22 september om 9.00 uur bij de vredesboom aan het Cnossenpad achter het gemeentehuis van Heemskerk. Rond 13.00 uur is de lunchpauze bij molen De Oude Knegt in Akersloot waar een vredespaal staat. De tocht eindigt rond 17.00 uur bij de Doopsgezinde Gemeente aan het Meerplein te Beverwijk.

 

Op zaterdag 23 september organiseert een werkgroep uit IJmuiden een Walk of Peace. Op verschillende plaatsen (pleinen, kerken, moskee) zijn activiteiten gericht op vrede en het zoeken naar verbinding met elkaar. De start is om 13.15 uur op het Plein 40-45 te IJmuiden .

 

Iedereen is bij alle activiteiten van harte welkom.

8-9-2017