Vredesduif met olijftak in snavel.

Vrouwen Vrede Veiligheid

4-3-2010 Het Platform Vrouwen & Duurzame Vrede heeft een vernieuwde versie uitgebracht van de brochure ‘Vrouwen Vrede Veiligheid’ met als ondertitel ‘Resolutie 1325 in uitvoering’. Geconstateerd wordt dat er nog veel moet gebeuren om de resolutie in praktijk te brengen.

 

Resolutie 1325 gaat over het versterken van de deelname van vrouwen bij het voorkomen van gewapende conflicten, bij vredesopbouw en over het beschermen van vrouwen en meisjes tegen seksueel geweld, in het bijzonder tegen verkrachting als oorlogswapen.
‘Vrouwen kennen als geen ander de tol die conflicten eisen en zijn vaak ook beter in staat dan mannen om ze te voorkomen’, zei Kofi Annan, destijds secretaris-generaal van de VN toen resolutie 1325 unaniem werd goedgekeurd door de VN-Veiligheidsraad.

Anno 2010 is het tien jaar geleden dat deze resolutie werd aangenomen, is het vijftien jaar geleden dat de Vierde VN-Wereldvrouwenconferentie in Beijing plaatsvond en is het halverwege het tijdsbestek van het Nederlands Nationaal Actieplan 1325 (2008 – 2011). Een bijzonder jaar om extra aandacht te besteden aan resolutie 1325.

De brochure kan worden gedownload van: www.vredesmuseum.nl/download/inhoud.php+

Bron: Vrouwen & Duurzame Vrede (www.vrouwenenduurzamevrede.nl)