Vredesduif met olijftak in snavel.

Vrouwenboot naar Gaza

31-5-2016 In september 2016 zal de Freedom Flotilla Coalition opnieuw een schip naar Gaza zenden, ditmaal met een uitsluitende vrouwelijke bemanning en passagiers, onder de naam Womens' Boat for Gaza. Meerdere politieke prominenten zullen er aan deelnemen.

 

Een aantal organisaties voor vrouwenrechten organiseert een bootreis naar Gaza in september onder de naam Women's Boat to Gaza , als onderdeel van de campagne van de Freedom Flotilla Coalition. Deze coalitie is ontstaan uit de initiatieven om per schip humanitaire hulp te beiden aan de Palestijnse bevolking van Gaza, die sinds 2005 een economische blokkade door het IsraŽlisch leger ondergaat.

Dit initiatief wil de wereldopinie blijven op de hoogte houden van deze blokkade en zijn menselijke gevolgen. Tijdens de tot nu grootste actie van de flotilla heeft het IsraŽlisch leger in internationale wateren negen Turkse ongewapende deelnemers zonder enige vorm van proces geŽxecuteerd aan boord van het schip Mavi Marmara op 31 mei 2010.

Sinds 2006 heeft IsraŽl vier vernietigende aanvallen uitgevoerd op de basisinfrastructuur van Gaza en op de bevolking. Energiecentrales, installaties voor waterzuivering, scholen en hospitalen werden systematisch vernietigd. Tussen deze aanvallen door blijft het IsraŽlisch leger voortdurend geÔsoleerde aanvallen en bombardementen uitvoeren op Gaza. Deze vernietigingen werden tot op heden niet hersteld, omdat IsraŽl elke vorm van humanitaire hulp bij de wederopbouw zo goed als volledig onmogelijk maakt. Volgens de VN zal Gaza daarom tegen 2020 onbewoonbaar worden.

De Women's Boat to Gaza zal specifiek de aandacht vestigen op de menselijke tol die de Palestijnse vrouwen van Gaza betalen. De boot zal vergezeld worden door Zweeds sociaal-democratisch Europarlementslid Soraya Post, door de Ierse Nobelprijs voor de Vrede 1976 Mariead Maguire, door groen parlementslid Maram Davidson van Nieuw-Zeeland en door Palestijns-IsraŽlisch lid van de Knesset (het IsraŽlische parlement) Haneen Zoabi. Andere prominente deelnemers worden in de komende weken aangekondigd.

Lode Vanoost


Deze bijdrage is gelicenseerd onder een Creative Commons Naamsvermelding-NietCommercieel-GeenAfgeleideWerken 2.0 BelgiŽ licentie.

Overgenomen van: De Wereld Morgen