Vredesduif met olijftak in snavel.

Wake bij marechausseekazerne

3-5-2016 Tijdens de wake bij het grensgevang op Schiphol zal er een nieuwe statie zijn bij de Marechausseekazerne in Badhoevedorp uit zorg voor de militarisering van de grenzen. Motto: geen kogels, detentie & prikkeldraad, maar stroopwafels!

 

Wij lezen dat er aan de Turks Syrische grens door onze NAVO bondgenoot Turkije op vluchtelingen wordt geschoten (Amnesty International, 2014; Human Rights Watch, 2016) en dat de Bulgaarse politie blij is met paramilitaire groepen die de bossen uitkammen op zoek naar vluchtelingen (Trouw 13/04/16 Bulgaarse 'helden' knevelen migranten knevelen migranten knevelen migranten knevelen migranten) en dat de Marechaussee in Frontex verband meewerkt aan het terugsturen van vluchtelingen naar Turkije en dat de Alternative für Deutschland opperde dat vluchtelingen en migranten bij de grens mogen worden neergeschoten (Trouw 13/04/2016 Duitse partij AfD uit Europese groepering gezet: Vooral opmerkingen over schieten op vluchtelingen bij grens vallen slecht). Het opiniestuk van Heere Heeresma jr in Trouw 09/01/2016 "De vluchtelingenstroom stoppen? Zet de mitrailleur erop" opende onze ogen voor deze zorgwekkende ontwikkeling.

 

Sommigen van ons herinneren zich dat hun (groot)ouders vertelden hoe de Marechaussee zelfs nog na de Kristallnacht Joodse vluchtelingen naar Duitsland terug stuurde. Oost Europese grensbewakers schoten tot eind 1989 op hun landgenoten als die door het IJzeren Gordijn probeerden te vluchten. Wij hopen dat dit alles voorgoed tot het verleden behoort.

 

Met deze wake willen wij pleiten voor een humane omgang met vluchtelingen en migranten. Daarom zullen we een doos stroopwafels afgeven met het verzoek aan de Marechaussee om die tijdens een Frontex inzet uit te delen aan vluchtelingen.

 

Praktische info:

8 mei bij de Koningin Máximakazerne, Sloterweg 400, 1171 VK Badhoevedorp. Verzamelen om 14 uur op de Zuid-Westhoek van Sloterweg en Zonnekruidweg.

Bron: Jeannette Noëlhuis