Vredesduif met olijftak in snavel.

Wapenbeurs in Londen

13-9-2017 Honderden vredesactivisten voerden van 4 tot 11 september actie aan de DSEI wapenbeurs in Londen. Ze blokkeerden dagenlang de toegangswegen en vertraagden zo de opbouw van de beurs. Ook Belgische en Nederlandse activisten deden mee.

 

foto van een actie

Honderden vredesactivisten voerden de hele week actie bij de DSEI wapenbeurs in Londen. Ze blokkeerden de toegangswegen en verhinderden de opbouw van de beurs. Ook Belgische en Nederlandse activisten deden mee.

Van 12 tot 15 september, verzamelt de wereldwijde wapendindustrie zich in Londen voor een gigantische wapenbeurs: Defence & Security Equipment International (DSEI). De beurs wordt er om de twee jaar georganiseerd met de financiŽle, logistieke en politieke steun van de Britse regering.

Op DSEI verkopen 1500 wapenbedrijven hun producten, gaande van geweren over tanks tot gevechtsvliegtuigen en oorlogsschepen. Meer dan 34 000 bezoekers komen er shoppen, de belangrijkste klanten zijn militaire delegaties uit 56 landen. Ook van regimes die de mensenrechten niet respecteren, landen die in staat van oorlog zijn en ontwikkelingslanden.

Onder andere Saoedi-ArabiŽ, Egypte en Qatar staan op de gastenlijst. Volgens rapporten van Amnesty International werden er al meermaals illegale wapens verkocht op de beurs zoals clustermunitie en marteltuig.

Er namen ook Belgische en Nederlandse vredesactivisten deel aan de acties. "Want dit is geen Brits maar een Europees probleem," reageert Bram Vranken woordvoerder van het Belgische Vredesactie vanuit Londen. "Er staan hier ook Belgische, Duitse en Franse wapenbedrijven. De EU lidstaten zijn ťťn van de grootste wapenexporteurs ter wereld. We voeren elk jaar voor miljarden euro wapens uit naar corrupte en dictatoriale regimes. Onze wapens worden overal ter wereld gebruikt in bloedige conflicten."

Bron: Vredesactie