Vredesduif met olijftak in snavel.

Acties tegen wapenbeurs

5-9-2019 Duizenden activisten proberen deze week de opbouw van de DSEI wapenbeurs te stoppen. Ze blokkeren de toegangswegen en vertragen zo de opbouw van de beurs. Drie Belgische activisten werden op 4 september gearresteerd voor het blokkeren van de weg.

 

Volgende week, van 9 tot 12 september, verzamelt de wereldwijde wapenindustrie in Londen voor de grootste wapenbeurs ter wereld: Defence & Security Equipment International (DSEI). De beurs wordt om de twee jaar georganiseerd met de financiŽle, logistieke en politieke steun van de Britse regering.

Op DSEI verkopen meer dan 1600 wapenbedrijven hun producten, gaande van geweren over tanks tot gevechtsvliegtuigen en oorlogsschepen. Tien Belgische wapenbedrijven zullen komende week hun waren tentoonstellen, waaronder FN Herstal, John Cockerill (het voormalige CMI Defence), ScioTeq (de voormalige defensiepoot van Barco) en de Belgische wapenlobbykoepel BSDI.

De beurs is omstreden. De belangrijkste klanten zijn militaire delegaties uit 68 landen. Ook van regimes die de mensenrechten niet respecteren, landen die in staat van oorlog zijn en ontwikkelingslanden. Onder andere Saoedi-ArabiŽ, Egypte en Hong Kong staan op de gastenlijst. Vooral de aanwezigheid van het Saoedisch regime doet heel wat wenkbrauwen fronsen. De wapenexport naar het Saoedisch regime werd in juni nog opgeschort na een uitspraak van het Brits Hof van Beroep dat oordeelde dat de export naar het Saoedisch regime onwettig is vanwege de grootschalige schendingen van het internationaal humanitair recht in de oorlog in Jemen.

Onder de noemer 'Stop the Arms Fair' proberen deze week duizenden mensen de opbouw van de wapenbeurs te stoppen. "Deze beurs toont de hypocrisie van ons buitenlands beleid aan," zegt Andrew Smith van Campaign Against Arms Trade. "De regering heeft het over mensenrechten en democratie, maar promoot op DSEI schaamteloos wapenhandel met de meest autoritaire en dictatoriale regimes ter wereld."

Er nam ook een groep Belgische vredesactivisten deel aan de acties. Zij blokkeerden enkele uren de westelijke toegang tot het ExCel Centre. Drie activisten werden gearresteerd en tegen de avond vrijgelaten.

Voor de echte criminelen wordt volgende week de rode loper uitgerold.

Bron: Vredesactie