Vredesduif met olijftak in snavel.

Campagne tegen wapenbeurs

12-12-2014 De Nederlandse regering is van plan met defensie- en veiligheidsbedrijven in februari volgend jaar deel te nemen aan de IDEX-wapenbeurs in Abu Dhabi, een van de grootste wapenbeurzen ter wereld. Stop Wapenhandel vindt wapenverkopen aan het Midden-Oosten en deelname aan de IDEX wapenbeurs onverantwoord, en start een campagne tegen deze wapenexportpromotie.

 

Een overzicht van de Nederlandse wapenexport naar het Midden-Oosten in de afgelopen tien jaar, voor in totaal ruim 1,2 miljard euro, is te vinden op www.stopwapenhandel.org. In 2013 bedroeg de export naar het Midden-Oosten en Noord Afrika vanuit Nederland 116,63 miljoen euro, op een totale wapenexport van bijna 1 miljard.

 

Het is cynisch dat Nederland militairen naar de regio stuurt (Mali, Irak, Turkije), om op te treden in mede door de overvloedige aanwezigheid van wapens gevoede conflicten, en tegelijkertijd wapens blijft leveren. Nederland moet zich richten op vrede, veiligheid, democratie en rechtvaardigheid. Ook in het Midden Oosten. Nog meer wapens leveren daar geen bijdrage aan. Stop Wapenhandel roept de regering op niet deel te nemen aan de wapenbeurs in Abu Dhabi en wapenexport naar het Midden-Oosten te stoppen.

 

Op de website www.stopwapenhandel.org staat een petitie tegen deelname aan de IDEX wapenbeurs.

12-12-2014