Vredesduif met olijftak in snavel.

Boycot wapenleveringen IsraŽl

8-11-2023 Kort na het begin van de oorlog tegen Gaza riepen de Palestijnse vakbonden hun collega's wereldwijd op voor een boycot van wapenleveringen aan IsraŽl. De Belgische vakbonden gaven het goede voorbeeld en riepen op om wapentransporten bestemd voor IsraŽl tegen te houden. In heel wat landen krijgt het Belgisch voorbeeld navolging. De lijst groeit elke dag aan.

 

Boycot wapenleveringen aan IsraŽl: Belgische vakbonden krijgen wereldwijd navolging
Marc Vandepitte

Toen IsraŽl zijn niets ontziende wraakoorlog ontketende tegen de bevolking van Gaza riepen de Palestijnse vakbonden hun collega's wereldwijd op voor een boycot van wapenleveringen aan IsraŽl: "Terwijl IsraŽl zijn militaire campagne opdrijft, roepen wij als Palestijnse vakbonden onze internationale collega's en alle mensen met een geweten op om een einde te maken aan alle vormen van medeplichtigheid aan de misdaden van IsraŽl. We vragen met de grootste urgentie een einde te maken aan de wapenhandel met IsraŽl, evenals aan alle financiering en militair onderzoek. De tijd voor actie is nu: Palestijnse levens staan op het spel."

Belgische vakbonden
De Belgische vakbonden gaven als eerste het goede voorbeeld. In een gemeenschappelijke persmededeling riepen de vier vakbondssectoren van ABVV en ACV op om wapentransporten bestemd voor IsraŽl tegen te houden. Zij weigeren bij te dragen aan het vermoorden van onschuldige slachtoffers en roepen op tot een onmiddellijk staakt-het-vuren. "Wij, de verschillende vakbonden actief in de grondafhandeling sector, roepen onze leden op om geen vluchten meer af te handelen die militair materiaal verschepen naar Palestina/IsraŽl zoals er ook duidelijke afspraken en regels waren in het begin van het conflict met Rusland en OekraÔne."

Belgische vakbonden krijgen navolging
In heel wat landen krijgt het Belgisch voorbeeld navolging. De lijst groeit elke dag aan.

Verenigde Staten
In de Verenigde Staten roept een deel van de vakbond van de automobielsector (UAW), die momenteel zelf een hevige strijd voert voor loonsverhoging, op tot een boycot van IsraŽl. "We kijken met afgrijzen toe hoe de VS troepen stuurt om te helpen bij een IsraŽlische grondinvasie van Gaza. Wij rouwen om het verlies van burgerlevens. Wij verwerpen categorisch de VS-steun aan het moorddadige IsraŽlische regime in zijn aanhoudende genocide op de Palestijnen, dat sinds 7 oktober ruim 7.000 mensen heeft gedood en 16.000 gewond heeft geraakt bij luchtaanvallen en de water-, voedsel- en stroomtoevoer naar de bevolking van Gaza heeft afgesloten. Wij roepen de UAW op om boycot, desinvestering en sancties (BDS) te onderschrijven en uit te voeren."

India
De Centrale Vakbondsraad van India (AICCTU), die meer dan 600.000 arbeiders vertegenwoordigt, roept vakbonden op om wapenleveringen naar IsraŽl te boycotten. "Wij verlenen onze volledige steun aan de oproep van Palestijnse vakbonden aan alle arbeiders van de wereld en hun vakbonden om zich te verenigen en de productie of het laden van wapens en militaire uitrusting bestemd voor IsraŽl en zijn wrede oorlog te boycotten."

BraziliŽ
In BraziliŽ heeft CUT, de grootste vakbondsfederatie die ruim 7,4 miljoen werknemers vertegenwoordigt, een resolutie aangenomen waarin zij onwrikbare steun aan de Palestijnen toezegt.

Canada
De Canadese Unie van Overheidspersoneel (CUPE), de grootste vakbond van het land met 75.000 leden, heeft een resolutie aangenomen in solidariteit met het Palestijnse volk, inclusief een oproep aan de regering om "de verkoop van wapens aan IsraŽl te beŽindigen."

Japan
In Japan geeft de spoorvakbond van de stad Chiba (1 miljoen inwoners) gehoor aan de oproep van de Palestijnse vakbonden. De Japanse regering is van plan om wapens en financiŽle hulp te leveren aan IsraŽl. Dat wil de spoorbond verhinderen: "Wij steunen van ganser harte de felle strijd van het Palestijnse volk, en we zullen met al onze krachten vechten om de regering-Kishida ten val te brengen".

Colombia
In Colombia wil de vakbond van de mijnwerkers een opschorting van de levering van alle mineralen en brandstoffen aan IsraŽl. "Zoals opgemerkt door de secretaris-generaal van de Verenigde Naties, Antonio Guterres, vielen deze gebeurtenissen 'niet uit de lucht'. Het Palestijnse volk is onderworpen geweest aan 56 jaar verstikkende bezetting, ze hebben gezien hoe hun land voortdurend werd opgeslokt door nederzettingen en geplaagd door geweld. Hun economie werd verstikt, hun mensen ontheemd en hun huizen verwoest. Hun hoop op een politieke oplossing voor hun benarde situatie is aan het vervagen.

De reactie van de IsraŽlische regering is door president Gustavo Petro beschreven als een situatie die vergelijkbaar is met wat er in de naziconcentratiekampen werd ervaren. Het is een genocide. In het licht van deze barbaarsheid heeft de onze president gisteren de Colombiaanse ambassadeur in IsraŽl teruggeroepen voor overleg.

Wij staan volledig achter deze beslissingen en moedigen de regering aan om de verscheping van Colombiaanse kolen en alle metalen en mineralen naar IsraŽl op te schorten als drukmiddel voor een onmiddellijk staakt-het-vuren, een eis van het maatschappelijk middenveld, mensenrechtenorganisaties, kerken en waar wij ons als vakbondsorganisatie bij aansluiten. Staak het vuren nu!"

Spanje
In Barcelona hebben de havenarbeiders besloten om niet toe te staan dat er materiaal naar de oorlog in de Gazastrook wordt gestuurd. Ze doen dit met als "enige doel om de burgerbevolking te beschermen, ongeacht het grondgebied. Geen enkele reden rechtvaardigt het opofferen van burgers".

De havenarbeiders beschouwen het als een collectieve "verplichting" om de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens "met hand en tand" te verdedigen. Ze bekritiseren het feit dat heel wat landen lijken vergeten te zijn dat ze die Verklaring hebben ondertekend. Ze wijzen erop dat die mensenrechten "momenteel worden geschonden in OekraÔne, IsraŽl en de Palestijnse gebieden". De dokwerkers roepen op tot een onmiddellijk staakt-het-vuren en vreedzame oplossingen voor de verschillende conflicten.

Verenigd Koninkrijk
De vakbond van techniekers en metaalarbeiders van het Verenigd Koninkrijk en Noord-Ierland (UTAW-CWU) sluiten zich aan bij de oproep van Palestijnse vakbonden aan de internationale arbeidersbeweging om een einde te maken aan alle medeplichtigheid en concrete actie te ondernemen tegen wapenleveringen aan IsraŽl.

Polen
In Polen roept de grootste overkoepelende confederatie van vakbonden (OPZZ) op om de militaire samenwerking met IsraŽl te beŽindigen.

Bron: dewereldmorgen.be