Vredesduif met olijftak in snavel.

Wapenexport onwettelijk

28-6-2019 Het Britse Hof van Beroep heeft vandaag geoordeeld dat de Britse overheid de wet heeft overtreden bij het verkopen van wapens aan Saoedi Arabië. Door de uitspraak kunnen er voorlopig geen nieuwe exportvergunningen meer geleverd worden voor wapenexport naar het land.

 

Het Britse Hof van Beroep oordeelde vandaag dat de wapenexport naar Saoedi-Arabië "onwettelijk" is. De rechtszaak werd aangespannen door Campaign Against Arms Trade (CAAT).

 

Volgens het vonnis heeft de Britse overheid onvoldoende in rekening gebracht of de Saoedische coalitie in Jemen het internationaal recht overtreedt in de oorlog in Jemen.

"Dit vonnis onderstreept nogmaals dat de wapenexport naar Saoedi-Arabië illegaal is", zegt Bram Vranken van Vredesactie. "De wapenexportregels zijn duidelijk. Wapens mogen niet geëxporteerd worden als er een risico bestaat dat deze wapens gebruikt worden in een conflict of voor het begaan van mensenrechtenschendingen."

 

Ook in België rechtszaak


Vorige week vernietigde de Raad van State vijf Waalse exportvergunningen naar Saoedi-Arabië. Het ging daarbij om vergunningen voor munitie, vuurwapens en geschutskoepels. Eerder dit jaar kwam al aan het licht dat die wapens ingezet worden in de oorlog in Jemen.

 

Het Britse arrest van vandaag en de Belgische arresten van vorige week behoren tot de eerste Europese beslissingen waarin rechters duidelijke rode lijnen trekken voor het wapenexportbeleid door hun overheden en eisen dat de beoordelingscriteria uit het Europese en internationale recht nageleefd worden. In beide gevallen gaat het om contracten van groot economisch en strategisch belang. Rechters maken nu duidelijk dat dit geen excuus is om de beperkingen uit internationale wetgeving naast zich neer te leggen en dat overheden rekening moeten houden met de gevolgen van hun wapenexport.

 

Het is enkel door de ononderbroken toevoer vanuit België en andere landen zoals Verenigde Staten, Canada, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk dat de Saoedische interventie in Jemen kan doorgaan. "België is medeplichtig aan het in stand houden van één van de meest bloedige conflicten ter wereld", zegt Vranken. Die oorlog wordt door de Verenigde Naties de grootste humanitaire catastrofe ter wereld genoemd. Volgens recente cijfers zijn er in dat conflict bijna 100.000 mensen omgekomen.

 

Vredesactie en de Waalse organisaties CNAPD en Ligue des Droits Humains hebben een strafklacht ingediend tegen wapenfabrikanten FN Herstal en CMI Defence. De organisaties willen dat alle nog lopende wapenleveringen naar Saoedi-Arabië door deze bedrijven stopgezet worden.

"De wapenexport naar Saoedi-Arabië is niet alleen immoreel maar ook illegaal. Het vonnis in het Verenigd Koninkrijk is een signaal dat niet genegeerd kan worden. De wapenexport naar Saoedi-Arabië, ook vanuit België, moet onmiddellijk stoppen", stelt Vranken.

 

Deze bijdrage is gelicenseerd onder een Creative Commons Naamsvermelding-NietCommercieel-GeenAfgeleideWerken 2.0 België licentie

Bron: De Wereld Morgen