Vredesduif met olijftak in snavel.

Kat-en-muisspel wapenexport

15-2-2021 Onderzoek van Knack en Le Soir toont aan dat voor de tweede keer op een half jaar tijd de Waalse overheid de uitspraak van de Raad van State probeert te omzeilen. In maart en augustus 2020 schorste die namelijk een groot deel van de Waalse wapenexportvergunningen voor Saudi-ArabiŽ. Daardoor verminderde de wapenexporten naar dat land met 80%.

 

Die rechtszaken hebben een grote impact. Volgens cijfers van de Nationale Bank viel in 2020 de export naar Saudi-ArabiŽ terug tot 40 miljoen euro terwijl dat in 2019 met 200 miljoen euro nog het vijfvoudige was.

Door de vergunningen opnieuw in te trekken en nadien te vernieuwen, speelt de Waalse overheid een juridisch kat-en-muisspelletje. In maart vorig jaar schorstte de Raad van State een groot deel van de Waalse wapenexport naar Saudi-ArabiŽ. In augustus opnieuw. Die export is namelijk illegaal, want in tegenspraak met internationale en Europese afspraken ťn met het Waalse exportdecreet. Maar de regering-di Rupo volhardt in de boosheid: economische belangen gaan voor op mensenrechten.

Bron: Ik Stop Wapenhandel