Vredesduif met olijftak in snavel.

Sisters Against the Arms Trade

4-8-2016 Op 3 mei 2016 waren we met een groep van 15 vrouwen en genderqueere activisten om een directe actie te voeren tegen de MBDA-raketfabriek in Bedfordshire, Verenigd Koninkrijk. MBDA is een Europese wapenfabrikant die raketten ontwikkelt en produceert voor land-, lucht- en zeemacht.

 

foto blokkade

MBDA heeft wereldwijd ruim negentig krijgsmachten als klant en produceerde in 2011 een drieduizendtal raketten.

 

Sisters against Arms Trade


We verbleven een nacht in het huis van een vriend in de buurt van de Bedfordshire fabriek (denk aan een pyjamafuif). We stonden om 04:00 (!!) op, aten snel een ontbijt en gingen meteen naar de fabriek. Om 05:45 hadden we beide toegangspoorten al met kettingen afgesloten en twee mensen hadden zich mee vastgeketend. De fabriek lag stil! Niemand kon aan het werk.

 

De fabriek had namelijk maar één ingang en die bestond uit een brede inrit voor voertuigen en een draaikruis voor mensen. We waren goed voorbereid : we hadden bij aankomst sloten, kettingen en armbuizen direct bij de hand. Binnen enkele seconden hadden we de sloten om de twee hekken, zodat deze niet meer open konden. Twee mensen sloten zich mee vast in een armbuis op een manier dat het openen van de poorten verder belemmerde.

 

Alles was klaar tegen 6 uur, voor het personeel begon. Er was een lid van de veiligheidsdienst binnen, maar die leek een beetje in de war. Het personeel zal 's morgens niet binnen kunnen.

 

Fabriek blokkeren


Om de sloten door te knippen zou men een stevige betonschaar nodig hebben, en ook de armbuis was erg zwaar en kon moeilijk worden verwijderd zonder iemand te verwonden. Dus dat was dat! We waren klaar voor een bezetting van een hele dag. Fabriek dicht! We namen beslag van de ruimte met ons lichaam, al zingend, scanderend en verhalen vertellend.

 

We bevonden ons op het terrein van de fabriek MBDA , gespecialiseerd in het maken van raketten. Deze worden aan de rest van de wereld verkocht. Het Verenigd Koninkrijk gebruikt ze bij zijn luchtaanvallen in Syrië; Saoedi-Arabië zet ze in bij haar schendingen van de mensenrechten in Jemen en ze werden verkocht aan alle partijen in het conflict in Libië, met inbegrip van Khaddafi. Zoveel mensen over de hele wereld hebben hun leven en huizen verloren door raketten die in fabrieken als zoals MBDA geproduceerd werden.

 

Luchtaanvallen


De dag waarop we met Sisters against Arms Trade de fabriek afsluiten, valt precies zes maanden na de eerste luchtaanvallen van het Verenigd Koninkrijk in Syrië die grotendeels door het Syrische volk evenals het Britse publiek veroordeeld werden. Syrië brandt en de mensen verhongeren er tegelijkertijd. In de week voor onze actie was er een escalatie van geweld in Aleppo en het Syrische regime voerde willekeurige bombardementen uit, zonder tussenkomst of hulp van de Britse regering.

 

De campagne Aleppo Is Burning Worldwide Red Protest riep mensen op : "Ga naar buiten. Gil. Scandeer. Eis gerechtigheid. Syriërs worden gedood, omdat ze juist dat eisen". En dat doen we, net als mensen in meer dan 60 steden over de hele wereld. Deze actie maakte deel uit van een wereldwijde stem die opkomt voor Aleppo.

 

De oorlog in Syrië is ingewikkeld, maar luchtaanvallen of andere militaire interventies zijn niet het juiste antwoord. Ze zullen de Daesh-ideologie niet verslagen en zullen het lijden voor anderen alleen maar vergroten. Ondertussen belegert het wrede regime van Assad verschillende steden en gooien ze bomvaten op burgerdoelwitten. Mensen verhongeren en het Verenigd Koninkrijk doet niets.

 

Solidariteit met Syrische vrouwen


Een woordvoerder van Syria Solidarity UK zei : "Nu de VN in gebreke blijven, hebben anderen de plicht om burgers te beschermen. Het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten, Nederland: ze zijn in staat om luchtdroppings in Syrië te organiseren, maar ze laten er enkel bommen vallen. Het Verenigd Koninkrijk beschikt over al wat nodig is in Cyprus. Het Verenigd Koninkrijk moet stoppen met het zoeken van excuses en moet beginnen mensenlevens te redden."

 

De Britse regering intervenieert op een manier die ernstige schade voor het Syrische volk veroorzaakt, en dit tegen de wens van het Syrische volk in. Een van mijn collega-demonstranten zei het gevat: "Syrische vrouwen zijn de vergeten hoofdrolspelers in de Syrische strijd voor zelfbeschikking. We willen met onze actie de schreeuw van Syrische vrouwen om waardigheid, zelfbeschikking en voedsel ondersteunen, en niet om bommen. De enigen die profijt hebben bij de bombardementen van het Verenigd Koninkrijk zijn de wapenfabrikanten. MBDA realiseert recordwinsten met hun dodelijke business."

 

We storen de rakettenproductie voor één dag, leggen de fabriek stil en sturen daarmee een duidelijke boodschap uit dat we niet akkoord zijn met de productie en handel van raketten en dat we niet akkoord zijn met de militaire interventie in Syrië.

 

De acties van de groep Women Against the Arms Trade zijn in solidariteit met de Syrische vrouwen, en dat is ongelooflijk belangrijk. Maar mijn persoonlijke motieven omvatten nog een ander probleem waarmee ik zeer begaan ben : de bewapening door het Verenigd Koninkrijk van Saoedi-Arabië.

 

Saoedi-Arabië is een brutaal regime en heeft een zeer slechte reputatie als het over mensenrechten gaat. Toch bewapent het VK hen en gaat daar altijd maar mee door, hoeveel mensenrechten er ook geschonden worden of internationale wetten die ze overtreden. Zelfs wanneer ze Britse wapens gebruiken om mensen te onderdrukken.

 

Wapens aan mensenrechtenschender Saoedi-Arabië


Het afgelopen jaar heeft Saoedi-Arabië het voortouw genomen bij gecoördineerde luchtaanvallen in Jemen, die verwoestend waren voor de inwoners. Er zijn duidelijke aanwijzingen dat Saoedi-Arabië herhaaldelijk het internationaal humanitair recht overtreden heeft. Een meerderheid van de Britse bevolking vindt dat we moeten stoppen met hen te bewapenen. Toch doen we nog steeds voort. Wij bevoorraden ze met (onder andere) Brimstone-raketten die in het Verenigd Koninkrijk door MBDA geproduceerd worden. We moeten dit tegenhouden, dringend.

 

Er is al veel campagne gevoerd om dit bedrijf en de regering te stoppen. Soms moet je gewoon doen wat je kan om de wapenproductie zelf stilte leggen. Een van de vrouwen die deelnam aan onze actie, zei het zo: "Omdat de regering verder wapenbedrijven van de oorlog laat profiteren, is het aan de mensen om zich daartegen te verzetten."

 

En dat is wat we doen. Voor één hele dag behaalde een groep vrouwen een kleine overwinning tegen het militair-industrieel complex en sloten ze een rakettenfabriek.

 

Vertaling: De Wereld Morgen

Bron: War Profiteer News