Vredesduif met olijftak in snavel.

Wapenhandel IsraŽl

24-7-2014 Persbericht 'Europees Netwerk Tegen Wapenhandel' - Terwijl het conflict in de Gazastrook blijft escaleren, en het dodental blijft stijgen, roept het Europees Netwerk tegen Wapenhandel (ENAAT) op tot een onmiddellijk einde aan alle Europese militaire steun voor IsraŽl en voor een volledig EU-wapenembargo tegen alle strijdende partijen.

 

In afwachting van zo'n embargo moeten alle EU-staten onmiddellijk alle export van militaire goederen en steun aan de partijen in het conflict stop zetten.

Gezamenlijk zijn de EU-landen een van IsraŽls belangrijkste wapenleveranciers, slechts voorafgegaan door de VS. In de afgelopen tien jaar hebben EU-landen voor meer dan 2 miljard euro aan vergunningen voor wapenuitvoer naar IsraŽl afgegeven, inclusief 600 miljoen euro in 2012 alleen. Het gaat onder meer om munitie, wapenafvuurapparatuur en onderdelen voor militaire vlieg- en voertuigen. Volgens EU-rapportages hebben EU-landen sinds 2002 geen wapens meer aan Palestina geleverd.

Nederlandse onderdelen van F16-gevechtsvliegtuigen, Apache gevechtshelikopters en Hellfire-raketten eindigen via samenwerking met Amerikaanse bedrijven in handen van de IsraŽlische krijgsmacht. ItaliŽ is binnen de EU de belangrijkste wapenleverancier voor IsraŽl. Sinds de recente IsraŽlische luchtaanvullen op Gaza zijn begonnen, heeft Alenia Aermacchi (een Italiaans bedrijf onder controle van de Finmeccanica-groep) twee M-346 trainingsvliegtuigen aan de IsraŽlische luchtmacht geleverd. Spaanse wapenexport naar IsraŽl is verdubbeld sinds 2006.

Andrew Smith van de Britse Campaign Against Arms Trade zegt: "Het leveren van wapens geeft IsraŽl niet alleen militaire steun, maar ook sterke politieke steun. Europa moet haar invloed gebruiken om verzoening te promoten, niet om de spiraal van oorlog en conflict te voeden. Een onmiddellijk embargo op alle wapenexport vanuit EU-landen naar IsraŽl en alle zijden in het conflict is essentieel als de EU een vredesstichtende rol wil spelen en om duidelijk te maken dat het de acties van de IsraŽlische regering en de escalatie van het conflict niet steunt."

Een aantal Europese landen hebben een wederkerige relatie met IsraŽl, waarbij ze jaarlijks miljoenen euro's uitgeven aan 'op het slagveld geteste' wapens van IsraŽlische bedrijven. Een groeiend markt hierbij is die van de onbemensde vliegtuigen ('drones').
Zo heeft Spanje Searcher-drones van de Israel Aerospace Industries (IAI) aangekocht. In 2005 heeft het Britse Ministerie van Defensie een contract ter waarde van bijna een miljard pond gesloten met UAV Tactical Systems Ltd (U-TacS), een joint venture van het IsraŽlische wapenbedrijf Elbit Systems en Thales UK, voor de ontwikkeling van Watchkeeper WK450-drones.

Giorgio Beretta van het Italian Disarmament Network stelt: "We waarderen de oproep van de Italiaanse Minister van Buitenlandse Zaken, Federica Mogherini, aan alle partijen in het conflict om over te gaan tot een onmiddellijk staakt-het-vuren. In lijn daarmee moet de Italiaanse regering - die nu het Presidentschap van de Raad van de Europese Unie in handen heeft en een van de belangrijkste wapenleveranciers aan IsraŽl is - actie stimuleren die leidt tot een EU-wapenembargo tegen alle partijen in het confict, om burgers te beschermen en de hervatting van onderhandelingen te bevorderen."

Ondertekend door de volgende participanten in het Europees Netwerk tegen Wapenhandel:

- Bremen Foundation for Arms Conversion and Peace Research (Germany)
- Campaign Against Arms Trade (Verenigd Koninkrijk)
- Centre Delŗs for Peace Studies (Spanje)
- Group Switzerland Without an Army - GSoA (Zwitserland)
- Stop Wapenhandel (Nederland)
- Rete Italiana per il Disarmo (ItaliŽ)
- The Human Rights Institute of Slovakia (Slowakije)
- NESEHNUTÕ Brno (Tsjechische Republiek)
- Norwegian Peace Association (Noorwegen)

24-7-2014