Vredesduif met olijftak in snavel.

Actie tegen wapenindustrie

14-12-2018 Op 6 december voerden vredesactivisten actie aan een wapenlobbyevenement in Brussel. Daar verzamelen opnieuw politici en wapenlobbyisten om het te hebben over het Europees defensiebeleid. Twee activisten hebben op de conferentie het woord genomen en waarschuwen de aanwezige politici voor de kwalijke gevolgen van de wapenlobby.

 

foto van de actie

"Het is onaanvaardbaar dat het Europees defensiebeleid wordt uitbesteed aan de wapenlobby", zeggen de activisten.

 

De European Defence Industry Summit vond plaats in de club van Lotharingen in Brussel. Dat is een lobby-evenement waar de wapenindustrie en beleidsmakers aanwezig zijn. Wapenbedrijven zoals Raytheon, UTC en Collins Aerospace zullen spreken op het evenement. "Raytheon produceert de Saoedische bommen die worden ingezet in Jemen.", zegt Bram Vranken één van de activisten. "Het is tijd dat de Europese Unie luistert naar haar burgers in plaats van haar beleid uit te besteden aan oorlogscriminelen."

 

De wapenlobby drukt een grote stempel op het Europees beleid. Op 10 december debatteert het Europees Parlement over het Europees Defensiefonds. Dat is een militair onderzoeksprogramma van 13 miljard euro. Uit onderzoek blijkt dat de wapenindustrie oververtegenwoordigd was in de besluitvorming rond het fonds en dat de implementatie gepaard gaat met een totaal gebrek aan transparantie. 'Die oververtegenwoordiging creëert op zijn minst een perceptie van belangenvermenging' stelt Vranken.

 

Het Europees Defensiefonds staat ook vandaag hoog op de agenda. Een panel van wapenbedrijven en politici bespreken samen de ontwikkeling van nieuwe wapentechnologie. "Dat is niet toevallig", zegt Vranken. "Deze bedrijven willen kost wat kost Europese subsidies binnenhalen voor militair onderzoek. Deze conferentie is daarvoor een ideaal lobby-moment".

 

Het protest tegen dat fonds groeit. Een petitie tegen de Europese financiering van militair onderzoek is getekend door meer dan 1000 onderzoekers en wetenschappers. Ook de Vrouwenraad sprak zich vorige week uit tegen de mogelijke subsidiëring van killer robots met Europese middelen.

 

Deze bijdrage is gelicenseerd onder een Creative Commons Naamsvermelding-NietCommercieel-GeenAfgeleideWerken 2.0 België licentie.

Bron: De Wereld Morgen