Vredesduif met olijftak in snavel.

Clean Sky subsidieert wapens

23-6-2010 EU-subsidies die de impact van de luchtvaart op de klimaatwijziging moeten verminderen, kunnen oorlogsvliegtuigen helpen ontwikkelen die nog dodelijker zijn dan die van vandaag. Dat hebben functionarissen in Brussel toegegeven.

 

De EU heeft 1,6 miljard euro vrijgemaakt voor Clean Sky. Dit onderzoeksproject, n van de grootste die de EU ooit heeft gefinancierd, is bedoeld om vliegtuigmotoren te ontwikkelen die de helft minder CO2 uitstoten. Dit betekent dat die motoren ook minder brandstof verbruiken en stiller zijn.

Vliegtuigen met een grotere actieradius die je minder lang van tevoren hoort aankomen zijn voor militairen erg interessant. Uit de glanzende brochures over het project blijkt dan ook dat grote wapenproducten deelnemen, onder meer Dassault, EADS, Safran, Israel Aerospace Industries, Saab en Westland Helicopters.

Met name een Europese subsidie voor Israel Aerospace Industries roept verontwaardiging op. Dit bedrijf leverde veel van de wapens die Isral gebruikte bij de aanval op Gaza eind 2008, begin 2009.+

Bron: De Wereld van Morgen, 22-6-2010