Vredesduif met olijftak in snavel.

Verzekeraars en wapenindustrie

10-12-2024 Na jarenlang beleggingen in de wapenindustrie te hebben verminderd, moeten Nederlandse verzekeraars weer meer gaan beleggen in wapens. Volgens het Verbond van Verzekeraars doen ze dit onder druk van de overheid, die wil dat zij meer gaan investeren in de wapenindustrie. Verzekeraars wijzen de overheid erop dat beleggen in de wapenindustrie leidt tot verhoogd risico op mensenrechtenschendingen.

 

Druk vanuit de overheid
De ministeries van Buitenlandse Zaken, Defensie, Economische Zaken en Klimaat en Financiën en de door de overheid opgerichte brancheorganisatie van de Nederlandse wapenindustrie, de Stichting Nederlandse Industrie voor Defensie en Veiligheid (NIDV) zetten Nederlandse verzekeringsmaatschappijen onder druk om meer te gaan beleggen in de Europese wapenindustrie.

 

Verzekeraars terughoudend
Jarenlang hebben verzekeraars beleggingen in de wapenindustrie verminderd. Veel verzekeraars beleggen bijvoorbeeld niet in wapenproducenten die antipersoonsmijnen, clustermunitie, dodelijke autonome wapensystemen, chemische, biologische en kernwapens produceren. Univé belegt bijvoorbeeld helemaal niet in de wapenindustrie volgens de Eerlijke Verzekeringswijzer.

 

Onder druk van de overheid denken verzekeraars nu toch weer na over beleggingen in de wapenindustrie. Maar de verzekeraars zijn terughoudend, wijzend op het gebrek aan transparantie in de wapenindustrie en de wapenhandel. Ook vinden verzekeraars het moeilijk om alle ins en outs te kennen van internationale wetten en regels op het gebied van wapenproductie en wapenhandel. En van internationale verdragen op het gebied van mensenrechten en milieu. De Nederlandse verzekeraars vragen de overheid daarom hen te helpen door defensieobligaties uit te geven of een defensie-investeringsfonds op te richten.

 

Geen controversiële wapens en geen wapenhandel met hoog-risicolanden
Het Verbond van Verzekeraars wijst de overheid erop dat verzekeraars sowieso niet willen investeren in bedrijven die betrokken zijn bij de productie, handel of gebruik van verboden of controversiële wapens, zoals clustermunitie, chemische wapens en kernwapens.

 

Ook willen verzekeraars niet investeren niet in wapenbedrijven die actief zijn in landen waarvoor internationale sancties of embargo's gelden, of waar sprake is van mensenrechtenschendingen door overheden.

Bron: Verbond van Verzekeraars