Vredesduif met olijftak in snavel.

Europees Defensieagentschap

28-3-2014 Vredesactivisten voerden op 27 maart actie bij de jaarlijkse conferentie van het Europees Defensieagentschap (EDA). Ze zitten in een plas rode verf en verhinderen zo de toegang tot de conferentie. Europese toppolitici komen op de conferentie samen met topmensen uit de wapenindustrie.

 

Vredesactivisten bij conferentie wapenindustrie

Met hun actie protesteren ze tegen de buitensporige invloed van de Europese wapenbedrijven op het Europees veiligheidsbeleid. CEO's van Europese wapenbedrijven krijgen op de conferentie een podium om hun verlanglijstjes aan de EU over te maken.

 

"De wapenindustrie bepaalt waar de EU haar middelen aan spendeert,", aldus de activisten. "Voor de wapenindustrie zijn gewapende conflicten wereldwijd een bron van inkomsten. Met rode verf maken we het bloedvergieten zichtbaar waarmee de wapenindustrie winst maakt."

 

Toekomstige investeringen in de ontwikkeling van wapentechnologie staan centraal op de conferentie getiteld "European Defence Matters". Drie van de vijf panelleden in een discussie over dit thema zijn bedrijfsleiders uit de Europese defensie-industrie. "De wapenindustrie wil in de eerste plaats winst maken. De wensen van de wapenindustrie leiden dus niet automatisch tot een veiliger Europa in een betere wereld. Het is dan ook bijzonder zorgwekkend dat wapenbedrijven de voornaamste plek innemen aan tafel als het gaat over de gewenste investeringen in nieuwe wapentechnologie. " aldus Tom Cox, woordvoerder van Vredesactie.

 

Een van de vier officiële functies van het Europees Defensieagentschap is het versterken van de Europese wapenindustrie. "Werken aan een militair Europa en het versterken van de wapenindustrie gaan voor het EDA hand in hand", aldus nog Tom Cox. "Maar zorgt een sterke wapenindustrie ook voor een veilig Europa?"

 

Pottenkijkers zijn niet gewenst op de conferentie van het EDA die strikt toegankelijk is voor genodigden. De beslissingen die op Europees niveau genomen worden over veiligheid en defensie vinden plaats zonder enig maatschappelijk debat, maar wel in nauwe samenwerking met de wapenindustrie. Ook voor de Europese Commissie, de Raad en het Europees Parlement is het vergroten van de winsten voor de defensiesector een motor achter beslissingen over het Europees veiligheids- en defensiebeleid. Dit is een gevaarlijke vorm van belangenvermenging die vooral leidt tot uitgaven voor nieuwe wapentechnologie.

 

De Europese wapenbedrijven zijn niet onbesproken. Een van de grootste vier Europese wapenbedrijven is het Italiaanse Finmeccanica, het moederbedrijf van AgustaWestland. In België is dit bedrijf bekend van het corruptieschandaal rond de Agusta-helikopters in de jaren negentig. In 2012 kwam het bedrijf opnieuw in opspraak toen de Indische regering een contract voor de helikopters afblies nadat aan het licht kwam dat het bedrijf smeergeld had betaald. Ook andere grote Europese wapenbedrijven werden recent veroordeeld of worden op dit moment onderzocht voor corruptie of belastingontduiking. Dit weerhoudt het EDA er niet van om de rode loper uit te rollen voor hun vertegenwoordigers.

 

Met hun actie protesteren de actievoerders tegen de evolutie naar een militair Europa op maat van de wapenindustrie. De actie is deel van de campagne "Ctrl+Alt+EU: Geen Militair Europa" van Vredesactie en Agir pour la Paix.

Bron: www.vredesactie.be, 27-3-2014