Vredesduif met olijftak in snavel.

IsraŽlische wapenhandel

12-7-2011 Tientallen organisaties uit de hele wereld werken mee aan een nieuwe internationale campagne voor een onmiddellijk en alomvattend militair embargo tegen IsraŽl. De oproep gaat uit van het Palestijns Nationaal Comitť voor Boycot, Desinvesteringen en Sancties (BDS)..

 

De oproep komt precies zeven jaar nadat het Internationaal Gerechtshof in Den Haag oordeelde dat de IsraŽlische apartheidsmuur in de Palestijnse gebieden illegaal is. De appellanten achten een militair embargo noodzakelijk om het illegale en criminele gebruik van militair geweld en het evidente machtsmisbruik tegen de Palestijnen te stoppen. Het gaat om een effectief en geweldloos drukkingsmiddel dat IsraŽl ertoe moet aanzetten respect op te brengen voor het Internationaal recht en een einde te maken aan de permanente landroof in de bezette gebieden.

De campagne krijgt de steun van prominente figuren, onder wie Nobelprijswinnaars Desmond Tutu (Zuid-Afrika), Mairead Maguire (Noord-Ierland) en Adolfo Pťrez Esquivel (ArgentiniÍ). Ook alternatieve Nobelprijswinnaars zoals Walden Bello en Chico Whitaker en de bekende Canadese schrijfster en journalist Naomi Klein steunen de campagne. Daarnaast door tal van organisaties waaronder de Zuid-Afrikaanse vakbond COSATU en het Braziliaanse CUT.

Ze ondersteunen de vraag voor een stopzetting van alle wapenexport naar IsraŽl. Volgens het laatste Europese rapport dat wordt opgemaakt in het kader van de Europese Gedragscode voor Wapenhandel hebben de landen van de Europese Unie in 2009 voor 113,7 miljoen euro aan wapenvergunningen afgeleverd (BelgiŽ: 1,7 miljoen euro).
Voor de periode 2003-2008 gaat het over een bedrag van meer dan ťťn miljard euro Europese wapenvergunningen. Tussen 2000 en 2009 kreeg IsraŽl voor 24,1 miljard dollar militaire hulp uit de VS. Het grootste deel daarvan diende voor de aankoop van wapens en defensie gerelateerd materiaal.
Daarnaast vraagt de campagne ook dat er een einde komt aan alle wapeninvoer uit IsraŽl. IsraŽl is een belangrijke wapenexporteur en heeft vorig jaar ongeveer 80 procent van zijn militaire productie geŽxporteerd naar de wereldmarkt, goed voor een totale waarde van 7,2 miljard dollar.

Een andere belangrijke eis is de stopzetting van de militaire samenwerking met IsraŽl op vlak van research en ontwikkeling. In het Europese Zevende Kaderprogramma voor Onderzoek en Technologische Ontwikkeling (R&D) is IsraŽl de belangrijkste partner.
Sinds IsraŽl aan deze programma's deelneemt, participeerden al meer dan 700 bedrijven en instellingen aan projecten goed voor een totale waarde van 3,5 miljard euro (1).
Minstens 22 IsraŽlische bedrijven en onderzoeksinstellingen werken mee in het Europese Veiligheidsonderzoeksprogramma. Er zijn verschillende Belgische bedrijven en instellingen die op dat terrein samenwerken met IsraŽlische partners.
Da vraag is nu: staat Nederland met zijn TNO ook op de lijst?+

Bron: De Wereld van Morgen, 12-7-2011