Vredesduif met olijftak in snavel.

Dansactie tegen wapenlobby

23-6-2017 Een tiental vredesactivisten voerde 22 juni al dansend actie bij de Koninklijke Militaire School in Brussel. Daar vond een evenement van de wapenlobby plaats. De activisten klampen de bezoekers aan die binnenstapten terwijl de discobeat 'shame on you' door de boxen schalde.

 

foto dansdemonstratie

De bezoekers zijn deelnemers aan een lobby-evenement getiteld 'Defence and Industry Together to the Future'. De organisatoren 'Cercle royal Mars en Mercurius' kondigen het lobby-evenement aan als 'de opportuniteit om uw bedrijf rechtstreeks te valoriseren bij key verantwoordelijken van Defensie'. "Dit is ťťn van die typische evenementen in de haast ongrijpbare wereld van de wapenindustrie. Beleidsmakers en wapenhandelaars ontmoeten er elkaar, leggen contacten, smeden deals. De wereld wordt er niet beter van, integendeel. De wapenbedrijven wel.", zegt Bram Vranken, woordvoerder van vzw Vredesactie.

ControversiŽle sponsors


Het evenement wordt gesponsord door United Technologies en Honeywell. Beide bedrijven behoren tot de grootste wapenproducenten ter wereld en zijn niet onbesproken. United Technologies schond in 2012 nog het wapenembargo op China door de verkoop van militarie technologie, waardoor het land in staat was om voor het eerst zelf aanvalshelikopters te produceren. Honeywell is een belangrijke leverancier aan IsraŽl. Het bedrijf onderhoudt de IsraŽlische F15 en F16 gevechtsvliegtuigen, die regelmatig ingezet worden bij het bombarderen van Gaza.

"Dit zijn bedrijven die geen greintje respect hebben voor de mensenrechten of het internationaal humanitair recht", zegt ťťn van de activisten. "Het enige waar deze bedrijven iets om geven is het verhogen van hun winstmarges."

Op het lobby-evenement spreken verschillende wapenlobbyisten, onder andere Renaud Bellais van Airbus, de fabrikant van de Eurofighter Typhoon, zit in het openingspanel en spreekt over "nieuwe partnerschappen defensie-bedrijfswereld: opportuniteiten voor tewerkstelling en economie."

Er is ook een expositieruimte voor wapenbedrijven. Onder andere de Belgische wapenfabrikant Sabca is aanwezig. "Sabca staat in voor de productie van vliegtuigonderdelen", zegt Vranken. "Dat is minder onschuldig dan het lijkt. De Turkse A400M vliegtuigen van Erdogan zijn bijvoorbeeld uitgerust met onderdelen gemaakt door Sabca."

Regeringsleiders praten over EU defensie

Wapenindustrie en beleidsmakers verzamelen bij de start van een belangrijke Europese top van regeringsleiders. Op de agenda van de top staat de subsidiŽring van de wapenindustrie: een pot van 500 miljoen euro belastinggeld bestemd voor militair onderzoek. Minister-president Michel zal ons land vertegenwoordigen op die top, maar zijn standpunten zijn niet bekend.

Officieel vormt een analyse van de veiligheidsproblemen de basis van onze veiligheidspolitiek en wordt de economische politiek daarop afgestemd. In de praktijk is de economische politiek de motor achter de besluitvorming rond defensie. Men vergeet dat de enige doelstelling van die industrie is: meer wapens verkopen.

"Maar een wereld waarin meer wapens circuleren vormt hoegenaamd geen veiligere wereld. In een oorlog verliest iedereen, behalve de wapenindustrie." aldus Vranken. "Lobbyisten van de wapenindustrie bepalen ons veiligheidsbeleid. Dat moet stoppen."

Bron: Vredesactie