Vredesduif met olijftak in snavel.

Subsidie voor wapens

23-11-2016 Meer dan honderd vredesactivisten blokkeerden 10 november de toegang tot de jaarlijkse conferentie van het Europees Defensie Agentschap. Op deze conferentie vergaderden wapenhandelaars, lobbyisten van de wapenindustrie en politici achter gesloten deuren. Het was één van die typische lobby-evenementen tussen overheid en wapenindustrie in een proces van sluipende besluitvorming.

 

demonstratie tegen subsidie voor wapens

In november stemt het Europees Parlement over de subsidiëring van de ontwikkeling van nieuwe wapens. Een primeur. De subsidiëring van wapenonderzoek was tot nu toe altijd expliciet uitgesloten van het Europees budget. Terecht, de Europese Unie presenteert zichzelf als een vredesproject, daar kreeg ze enkele jaren geleden zelfs de Nobelprijs voor. Haalt de wapenlobby haar slag thuis?

 

Citaten van demonstranten:

 

"Onze Europese politici hebben er voortdurend de mond van vol de grondoorzaken van conflict te willen aanpakken. Eind november hebben ze de kans om hun prioriteiten duidelijk te maken: kiezen ze voor een Europa dat de wapenindustrie subsidieert of wordt er eindelijk werk gemaakt van conflictoplossing en preventie?

 

"Ik heb vandaag een dag verlof genomen om hier actie te komen voeren. Ik wil niet dat onze veiligheid in de handen van de wapenindustrie komt te liggen. Dat leidt enkel tot meer wapenexport, meer geweld, meer oorlog."

23-11-2016