Vredesduif met olijftak in snavel.

Autonome wapens

19-8-2019 Uit nieuw onderzoek door PAX blijkt dat er een hoog risico is dat grote internationale technologiebedrijven, zoals Microsoft en Amazon, betrokken raken bij de ontwikkeling van dodelijke autonome wapens. Terwijl Google zich na ophef over de samenwerking met het Pentagon eerder terugtrok uit Project Maven is het duidelijk dat andere bedrijven minder scrupules hebben.

 

"Steeds vaker wordt technologie die ontwikkeld is voor de consumentenmarkt gebruikt in militaire toepassingen," zegt Daan Kayser projectleider autonome wapens bij PAX. Zo verkocht Microsoft een 'augmented reality headset', die ontwikkeld was voor gamers, technici en artsen, aan het Pentagon om militairen 'dodelijker' te maken. "We zijn zeer bezorgd als dit soort technologie ook gebruikt wordt voor autonome wapens", aldus Kayser.

Experts waarschuwen al langer voor de gevaren van dergelijke wapens, die onder meer een destabiliserend effect op internationale vrede en veiligheid hebben en in strijd zijn met fundamentele principes van het internationaal recht. Frank Slijper, onderzoeker bij PAX: "Bedrijven als Microsoft en Amazon ontkennen niet dat ze betrokken zijn bij de ontwikkeling van autonome wapens, wat de vraag oproept waar deze bedrijven precies mee bezig zijn."

 

PAX onderzocht 50 bedrijven uit 12 landen, die actief zijn in o.a. kunstmatige intelligentie, patroonherkenning, zwermsystemen en grondrobots. De bedrijven kregen ook de kans zelf een survey in te vullen over hun activiteiten en standpunten ten aanzien van autonome wapens. PAX beoordeelde deze bedrijven op drie risicofactoren. Werken zij aan technologie die voor autonome wapens kan worden gebruikt, werken zij aan militaire projecten, en hebben ze beleid om te voorkomen dat ze bijdragen aan autonome wapens? Van de 50 onderzochte bedrijven scoren er 21 op alle punten slecht. Nog eens 22 zitten in de gevarenzone.

"Het is cruciaal dat we dit debat voeren nu de technologie nog in ontwikkeling is", zegt Kayser. "Technologiebedrijven moeten zich ervan bewust worden dat hun technologie kan worden gebruikt om autonome wapens te ontwikkelen. Het aannemen van duidelijk en openbaar toegankelijk beleid is essentieel om dat te voorkomen."

 

PAX wil dat bedrijven maatregelen nemen om te om te voorkomen dat hun technologie gebruikt wordt om autonome wapens te ontwikkelen. En dat ze zich publiekelijk erover uitspreken.

 

Het complete rapport

Bron: PAX