Vredesduif met olijftak in snavel.

Waanzinnige Wapens

28-5-2013 NVMP-Gezondheidszorg en Vredesvraagstukken organiseerde op 25 mei het symposium Waanzinnige Wapens. Diverse experts lieten hun licht schijnen over zaken als chemische wapens, de miljarden die verdiend worden aan wapenhandel, oorlogstrauma's en de nieuwste stap in oorlogvoering: de drones.

 

Tonie van Marle

Kunstenares Tonie van Marle vertelt over haar WWI-project, onder de titel WAR/RAW. Ze probeert een brug te slaan tussen de twee uitersten van oorlogsleed en klassieke esthetiek. Het bestaat uit 24 linosneden: 12 'gebroken gezichten' van soldaten uit de Eerste Wereldoorlog en 12 beschadigde gezichten van marmeren beelden uit de klassieke oudheid.
Beluister haar verhaal (MP3, 3Mb)
Bekijk de brochure over WAR/RAW (PDF, 8Mb) † †
Leo van Bergen

Medisch-historicus Leo van Bergen plaatste het thema in een historisch perspectief. Al tijdens WO I zorgden chemische wapens en de loopgravenoorlog voor ongekende gruwelen.
Beluister zijn voorlezing (MP3, 7 Mb)
Frank Slijper Frank Slijper, medewerker campagne tegen wapenhandel, besteedt aandacht aan de 'waanzinnige wapenhandel'. Er worden miljarden verdiend aan de verkoop van dodelijke wapens. De gang van zaken rond de aanschaf van de JSF, met een kernwapentaak, kan als Nederlands voorbeeld dienen.
Beluister zijn lezing (MP3, 10 Mb)
Eric Vermetten Kolonel-arts Eric Vermetten ging in op de soms letterlijk waanzinnige gevolgen van de inzet van wapens, van de shell shock uit WO I, tot de duizenden soldaten die zelfs na vredesmissies met psychische trauma's geconfronteerd worden. Hoe ga je om met de waanzin na de oorlog?
Beluister zijn lezing (MP3, 10 Mb)
Kees Homan Generaal-majoor b.d. Kees Homan schenkt aandacht aan een nieuw soort wapen: de Drones. Op afstand bestuurbare, onbemande, vliegtuigjes voor militair gebruik. Welke haken en ogen kleven aan deze nieuwe stap in oorlogsvoering?
Beluister zijn lezing (MP3, 7 Mb)


Discussie


Discussie

Aansluitend vond een discussie met de sprekers plaats. Ook deze discussie is na te luisteren, maar de 'microfoon-discipline' in de zaal was niet optimaal, kwaliteit en volume wisselen.

Beluister de discussie (MP3, 9,5 Mb).

Uitreiking scriptieprijs

Overhandigen Wout Klein Haneveld prijs

Tot slot van het symposium werd de Wout Klein Haneveld scriptieprijs 2013 door Frans Meijman uitgerekt aan Hamid Jalalzadeh: een oorkonde en een geldprijs van 500 euro.

Het is een aanmoedigingsprijs uit voor studenten geneeskunde of gezondheidswetenschappen, voor de beste scriptie of beste stageverslag op het gebied van gezondheidszorg en vredesvraagstukken.

Hamid Jalalzadeh kreeg de prijs voor zijn scriptie 'Gezondheidszorg in de Gazastrook', een studie naar de invloeden van de IsraŽlische blokkade en operatie Cast Lead.

Meer info over de prijs.

Bron en copyright foto's: Boyd Noorda, Socia Media